ΥΓΕΙΑ

Τροφές με φυτοφάρμακα στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού καρκίνου

Τροφές με φυτοφάρμακα στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού καρκίνου

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον παιδικό εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολλά φυτοφάρμακα ενδέχεται να περιέχουν ενώσεις, οι οποίες διασχίζουν τον πλακούντα και προκαλούν καρκίνο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φράουλες, το σπανάκι και τα νεκταρίνια, είναι οι τροφές με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, ενώ λιγότερο πιθανό να περιέχουν βλαβερές ουσίες είναι τα αβοκάντο, το γλυκό καλαμπόκι και ο ανανάς.

futofarmaka2

Η νέα επισκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες χημικές ουσίες, οι οποίες συνήθως ψεκάζονται σε καλλιέργειες για την εξόντωση των εντόμων, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον παιδικό εγκέφαλο κατά 1,4 φορές.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Nicolas d’Egurbide Bagazgoïtia από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, τα ευρήματα αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να συμβουλεύονται οι μητέρες να περιορίζουν την έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη

Οι ερευνητές από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας έκαναν επισκόπηση δύο προηγούμενων μελετών αναλύοντας στοιχεία για 3.539 παιδιά κάτω των 15 ετών. Από αυτά, 437 είχαν αναπτύξει καρκίνο του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα φυτοφάρμακα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων στον παιδικό εγκέφαλο κατά 1,4 φορές.

Ειδικά τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε μη βιολογικές καλλιέργειες, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Αναφέρουν επίσης, ότι τα παρασιτοκτόνα μπορεί να προκαλέσουν όγκο στον παιδικό εγκέφαλο εάν περιέχουν ενώσεις που προκαλούν καρκίνο, οι οποίες διασχίζουν τον πλακούντα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αβοκάντο
#εγκυμοσύνη
#Έρευνας
#έρευνες
#ερευνητές
#καλλιέργειες
#καρκίνου
#μελέτη
#παιδιά
#σπανάκι
#Υγείας
#φράουλες