share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Σοκολατένιο κέικ με ελαιόλαδο και κρέμα σοκολάτας τυριού

Σοκολατένιο κέικ με ελαιόλαδο και κρέμα σοκολάτας τυριού

Ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ με ελαιόλαδο, σε δύο στρώσεις με λαχταριστή, πεντανόστιμη κρέμα σοκολάτας τυριού, που σίγουρα θα ενθουσιάσει με τη τέλεια, μαλακή και αφράτη γεύση του όποιον το δοκιμάσει και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει το αγαπημένο σας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα πλούσιο, υγρό και αναμφισβήτητα νόστιμο κέικ με πλούσια γεύση σοκολάτας που θα σας μείνει αξέχαστο. Μπορείτε να κάνετε 2 στρώσεις κέικ των 22 εκ. ή 3 στρώσεις των 15 εκ. περίπου.

Υλικά συνταγής

Για το κέικ

280 γρ. (2 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ. (1 φλ.) κακάο σκόνη

2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κοφτό κ.γ. σόδα μαγειρική σε σκόνη

300 γρ. (1½ φλ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική

90 γρ. (1/2 φλ.) καστανή ζάχαρη

240 ml (1 φλ.) βουτυρόγαλα (buttermilk) ή 1 φλ. γάλα πλήρες + 1 κ.σ. ξύδι λευκό [*]

180 ml (3/4 φλ.) ελαιόλαδο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

240 ml (1 φλ.) ζεστό νερό

Για τη σοκολατένια κρέμα τυριού

Διαφήμιση

250 γρ. (1¼ φλ.) μαλακό τυρί κρέμα, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου [**]

375 γρ. (3 φλ.) ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. κακάο σκόνη

2 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση συνταγής

Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και στρώνετε με λακόδολα 2 ταψάκια με διάσταση βάσης 20 εκ. Αν θέλετε 3 στρώσεις κέικ αντί για 2 τότε στρώνετε αντίστοιχα με λαδόκολα 3 ταψάκια 20 εκ. και τα αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, ρίχνετε και τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και ανακατεύετε καλά. Μετά προσθέτετε τις 2 ειδών ζάχαρες και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το βουτυρόγαλα, το ελαιόλαδο, την υγρή βανίλια και τα αυγά και τα χτυπάτε πολύ καλά με σύρμα.

Ρίχνετε το μείγμα με τα υγρά συστατικά μέσα στο μείγμα με τα ξηρά συστατικά, αρχίζετε να ανακατεύετε με σύρμα να ενσωματωθούν, ρίχνετε και το 1 φλ. βραστό νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά και έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Μοιράζετε ισομερώς το μείγμα στα 2 (ή 3 ταψάκια), ισιώνετε την επιφάνειά τους και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο τους βγει στεγνό και καθαρό. Βγάζετε από το φούρνο τα κέικ σας, τα αφήνετε για 10 λ να “σταθούν” και μετά τα ξεφορμάρετε σε σχάρα όπου τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Για τη σοκολατένια κρέμα τυριού: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το μαλακό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε τη μισή ζάχαρη άχνη, όλο το κακάο και 1 κ.σ. γάλα και τα χτυπάτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Μετά προσθέτετε την υπόλοιπη μισή ζάχαρη άχνη και τη 1 επιπλέον κ.σ. γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Για τη συναρμολόγηση: Απλώνετε τη μισή σοκολατένια κρέμα πάνω στο 1 κέικ (αν έχετε 3 στρώσεις κέικ θα απλώσετε το 1/3 της κρέμας) και από πάνω το σκεπάζετε με το 2ο κέικ. Απλώνετε στη κορυφή, πάνω στο 2ο κέικ την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα και διακοσμείτε με υλικά επιλογής σας όπως φρέσκα φρούτα, τρίμμα ή τρούφα σοκολάτα, ροζέτες με σαντιγί, ξηρούς καρπούς. Σερβίρετε και … καλή απόλαυση!!!

[*] Βουτυρόγαλα θα βρείτε σε κάποια Σούπερ Μάρκετ και σε Delicatessen. Εάν δεν είναι εύκολο να βρείτε φτιάχνετε το δικό σας ως εξής: Ρίχνετε σε ένα μπολ 1 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες και 1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι και τα ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λ και θα δείτε το βουτυρόγαλα να έχει πήξει ελαφρώς. Αν όχι προσθέτετε λίγες σταγόνες ξύδι επιπλέον και το αφήνετε να πήξει ελαφρώς. Είναι έτοιμο για να το βάλετε στο γλυκό σας.

[**] Πριν χτυπήσετε το τυρί κρέμα βεβαιωθείτε ότι έχει μαλακώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί μόνο έτσι θα φτιάξετε μια πλούσια, αφράτη και λεία κρέμα τυριού χωρίς σβόλους.

Πηγή

Διαφήμιση

logo