share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Σωματικό βάρος: Ποιος είναι ο μέσος όρος στις γυναίκες;

Σωματικό βάρος: Ποιος είναι ο μέσος όρος στις γυναίκες;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να επιτύχουν το ιδανικό βάρος τους. Τέτοιοι λόγοι είναι τα προσωπικά πρότυπα ομορφιάς, οι αθλητικές επιδόσεων και, φυσικά, λόγοι υγείας.

Τα προβλήματα με το σωματικό βάρος και την παχυσαρκία εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν είναι τέλεια, ορισμένα κριτήρια όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η περιφέρεια της μέσης και η αναλογία μέσης-γοφών, μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα να καταλάβει καλύτερα το βάρος της.

Οπότε, ποιο είναι το ιδανικό εύρος βάρους για τις γυναίκες, πώς μετράται καλύτερα και ποιος είναι ο μέσος όρος;

Σωματικό βάρος: Μέσο ποσοστό βάρους και παχυσαρκίας παγκοσμίως

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα δεδομένα βάρους για διάφορες περιοχές του κόσμου:

Περιοχή Μέσος όρος σωματικού βάρους (kg) % ατόμων που είναι υπέρβαροι
Ασία 57,7 24,2
Ευρώπη 70,8 55,6
Αφρική 60,7 28,9
Λατ. Αμερική 60,9 57,9
Β. Αμερική 80,7 73,9
Ωκεανία 74,1 63,3
ΚΟΣΜΟΣ 62 34,7

Σε μια έρευνα του 2015, οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας από τις 20 πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, με ποσοστό 12,7%, με την Αίγυπτο να είναι στην… ντροπιαστική κορυφή της λίστας με 35,3%.

Σωματικό βάρος: Ποιο είναι το ιδανικό εύρος βάρους για τις γυναίκες;

Το “ιδανικό βάρος” είναι εκεί όπου το άτομο είναι πιο υγιές και πιο σωματικά ικανό με βάση το πόσα κιλά ζυγίζει. Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων για τον υπολογισμό των “ιδανικών ζωνών βάρους”:

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο ΔΜΣ είναι το πιο συνηθισμένο σύστημα για τον υπολογισμό του ιδανικού εύρους βάρους, καθώς είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί.

Εσείς μπορείτε να βρείτε άμεσα τον δικό σας ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia

Οι υπολογισμοί είναι οι ίδιοι για τους άνδρες και τις γυναίκες και ο ΔΜΣ θεωρείται ότι συσχετίζεται αρκετά καλά με το ποσοστό σωματικού λίπους ενός ατόμου.

Ωστόσο, ο ΔΜΣ μπορεί να δώσει μια ψευδή εικόνα, καθώς ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος. Έρευνα στο περιοδικό Sports Health, έδειξε ότι οι αθλητές βαθμολογούνται ως “υπέρβαροι”, ή “παχύσαρκοι”, σύμφωνα με τις βαθμολογίες του ΔΜΣ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε κατάσταση αιχμής.

Άλλη μελέτη επικρίνει επίσης τον ΔΜΣ για υποτίμηση της εξάπλωσης της παχυσαρκίας και στα δύο φύλα, καθιστώντας το όλο και πιο ανακριβές ειδικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος, η κατάταξη του ΔΜΣ είναι η εξής:

Λιποβαρείς Κάτω από 18,5
Κανονικό σωματικό βάρος 18,5-24,9
Υπέρβαροι 25-29,9
Παχύσαρκοι 30 και πάνω

Περιφέρεια μέσης και αναλογία μέσης-γοφών

Το λίπος κατανέμεται σε όλο το σώμα ενός ατόμου, αλλά δεν είναι όλοι οι τύποι λίπους ίδιοι.

Το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από την μέση μπορεί να υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο για σχετικές ασθένειες που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν το σώμα σας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι το λίπος γύρω από την μέση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο!

Επιπλέον, λέει ότι η αναλογία μέσης-γοφών ενός ατόμου είναι ένας καλύτερος δείκτης της κατανομής του λίπους και των σχετιζόμενων με αυτό νοσημάτων σε σχέση με τον ΔΜΣ.

Διαφήμιση

Εσείς μπορείτε να βρείτε άμεσα την δική σας αναλογία μέσης-γοφών με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia

Οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν την περιφέρεια της μέσης τους περίπου στα 80 εκατοστά και κάτω, σύμφωνα με την ΠΟΥ. Αν είναι παραπάνω, τότε ο κίνδυνος για σχετιζόμενα με το λίπος νοσήματα έχει ως εξής:

Δείκτης Κρίσιμες τιμές Κίνδυνος για προβλήματα υγείας
Περιφέρεια μέσης Πάνω από 80 εκατοστά Αυξημένος κίνδυνος
Περιφέρεια μέσης Πάνω από 88 εκατοστά Πολύ αυξημένος κίνδυνος
Αναλογία μέσης-γοφών Ίση ή μεγαλύτερη από 0,85 Πολύ αυξημένος κίνδυνος

Ποσοστό σωματικού λίπους

Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ένας άλλος τρόπος υπολογισμού του ιδανικού βάρους ενός ατόμου. Σε αντίθεση με τον ΔΜΣ, μπορεί και προσδιορίζει το πόσο από το βάρος του ατόμου είναι άπαχος ιστός και πόσο είναι λίπος.

Θεωρητικά, το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης του ιδανικού βάρους. Ωστόσο, στην πράξη υπάρχουν μειονεκτήματα:

Οι ακριβέστεροι τρόποι μέτρησης του σωματικού λίπους (όπως με ακτίνες Χ) είναι δαπανηρές και χρονοβόρες.

Δεν υπάρχει επιστημονική συμφωνία σχετικά με το ποια είναι τα ιδανικά ποσοστά σωματικού λίπους.

Εσείς μπορείτε να βρείτε άμεσα το δικό σας ποσοστό λίπους με ένα κλικ ΕΔΩ

Παρόλα αυτά, το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση προτείνει τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το σωματικό λίπος για τις γυναίκες:

Σωματική κατάσταση Ποσοστό λίπους
Βασικό λίπος 10-13
Αθλητές 14-20
Καλή κατάσταση 21-24
Αποδεκτή 25-31
Παχυσαρκία Πάνω από 32

Σωματικό βάρος και άλλοι παράγοντες

Ο ΔΜΣ μιας γυναίκας και η αναλογία μέσης-γοφών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι ένα υγιές βάρος για εσάς. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ηλικία

Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι γερνούν, η ποσότητα του λίπους στο σώμα τους αυξάνεται ενώ οι μυς τους μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν άπαχοι πρέπει να κάνουν πιο αυστηρή διατροφή και άσκηση σε σύγκριση με όταν ήταν νεότεροι.

Ύψος

Δεδομένου ότι ο ΔΜΣ λαμβάνει υπόψη τόσο το ύψος όσο και το βάρος, τα άτομα που έχουν το ίδιο ΔΜΣ, αλλά έχουν διαφορετικά ύψη, θα ζυγίζουν και διαφορετικά.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πόσο πρέπει να ζυγίζετε περίπου, ανάλογα με το ύψος σας. Στον κάθετο άξονα είναι το βάρος σε κιλά και στον οριζόντιο άξονα είναι το ύψος σε εκατοστά.

ιδανικό βάρος

Επισήμανση: Το πράσινο χρώμα δείχνει το ιδανικό βάρος, το πορτοκαλί χρώμα δείχνει ότι είστε υπέρβαροι, το κόκκινο χρώμα ότι είστε παχύσαρκοι και το κίτρινο χρώμα ότι βρίσκεστε στο άλλο (επίσης ανθυγιεινό) άκρο του φάσματος και είστε λιποβαρείς.

https://www.medicalnewstoday.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo