share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πρωτεΐνες: Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε παραπάνω για γερά οστά;

Πρωτεΐνες: Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε παραπάνω για γερά οστά;

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μόλις το 4% της πυκνότητας των οστών και της περιεκτικότητάς τους σε μεταλλικά στοιχεία εξαρτάται από την πρόσληψη πρωτεΐνης

Ελάχιστα έως καθόλου οφέλη για τους υγιείς ενήλικες έχει η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Osteoporosis International Reports.

Στην πιο αναλυτική μελέτη του είδους, οι ερευνητές από το Τμήμα Διατροφικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου του Σάρρεϊ εξέτασαν αν η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών σε ενήλικες και παιδιά.

Μελετώντας 127 προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε μια περίοδο των τελευταίων 40 ετών οι οποίες έλεγχαν εξονυχιστικά τη σχέση μεταξύ των πρωτεϊνών και της πυκνότητας των οστών, της περιεκτικότητάς τους σε μεταλλικά στοιχεία και του σχετικού κινδύνου για οστεοπόρωση, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είχε ελάχιστη επίδραση στην υγεία των οστών των υγιών ενηλίκων.

Διαφήμιση

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μόλις το 4% της πυκνότητας των οστών και της περιεκτικότητάς τους σε μεταλλικά στοιχεία στους ενήλικες εξαρτάται από την πρόσληψη πρωτεΐνης, με το εναπομείναν 96% να εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Για τα παιδιά, η σχέση μεταξύ της πρωτεΐνης και της υγείας των οστών υπολογίστηκε στο 14%. Επίσης στους ενήλικες τα συμπληρώματα πρωτεΐνης άφηναν επίσης ανεπηρέαστη την υγεία των οστών.

Σύγχυση υπάρχει μέχρι στιγμής για το ρόλο των πρωτεϊνών στο σκελετικό σύστημα και αν έχει θετική ή αρνητική επίδραση. Η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Andrea Darling δήλωσε: “Η πρωτεΐνη αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και είναι απαραίτητη για έναν αριθμό σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης και επιδιόρθωσης των κυττάρων. Αυτό που έχουμε βρει είναι ότι στους υγιείς ενήλικες που λαμβάνουν το συνιστώμενο όριο πρωτεΐνης, η αύξηση της πρόσληψής της δεν έχει επιπλέον όφελος για την υγεία των οστών, αλλά ούτε είναι επιβλαβής. Αυτό ενδέχεται να διαφέρει στους γηραιότερους ενήλικες που τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες πρωτεΐνες και τα οστά τους είναι πιο αδύναμα με τη γήρανση. Επιπλέον έρευνα είναι απαραίτητη για την εξέταση της επίδρασης της πρωτεΐνης σε αυτή την ομάδα ανθρώπων».

Διαφήμιση

logo