ΥΓΕΙΑ

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος καφές… Ελληνικός, Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino;

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος καφές… Ελληνικός, Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino;

Ο καφές είναι το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο. Τον απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας και σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές.

Πρέπει να επιλέγουμε καφέ, τόσο για παρασκευή στο σπίτι όσο και σε καφετέριες, όχι μόνο με βάση τη γεύση αλλά και με βάση την ποιότητα του κόκκου και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 500 mg καφεΐνης ημερησίως, ιδιαίτερα αν είμαστε επιρρεπείς στους πονοκεφάλους ή παρουσιάζουμε αυξημένη ευαισθησία στο συστατικό αυτό.

Δείτε τον πίνακα της , στον οποίο παρουσιάζονται στοιχεία για τη μέση περιεκτικότητα διαφόρων ειδών καφέ σε καφεΐνη.

Είδος καφέ Ποσότητα Καφεΐνη

(σε mL) (σε mg)

Απόσταγμα (γαλλικός, espresso κ.λπ.) 237 mL 95-200 mg

Απόσταγμα – ντεκαφεϊνέ 237 mL 2-12 mg

Απόσταγμα – μερίδα (κάψουλα) 237 mL 75-150 mg

Απόσταγμα – μερίδα – ντεκαφεϊνέ 237 mL 2-4 mg

Espresso σε καφετέρια 30 mL 47-75 mg

Διαφήμιση

Espresso σε καφετέρια – ντεκαφεϊνέ 30 mL 0-15 mg

Στιγμιαίος 237 mL 27-173 mg

Στιγμιαίος – ντεκαφεϊνέ 237 mL 2-12 mg

Latte/mocha κ.λπ. 237 mL 63-175 mg

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρακάτω ποσότητες είναι ενδεικτικές, καθώς η περιεκτικότητα καφεΐνης εξαρτάται από πολυάριθμούς παράγοντες, όπως η διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ αλλά και ο χρόνος ψησίματος του καφέ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποκλίσεις ανάμεσα στα διάφορα είδη καφέ μπορεί να είναι σημαντικές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα καφέ που χρησιμοποιείται για να παραχθεί μία κούπα ή ένα φλιτζάνι καφέ.

Σύμφωνα με το , επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο καφές περιέχει μια ουσία που ονομάζεται καφεστόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της “κακής» χοληστερόλης (LDL). Ο ελληνικός καφές περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες καφεστόλης σε σύγκριση με τον espresso.

Ωστόσο, μελέτες ότι ο ελληνικός καφές είναι σε γενικές γραμμές αρκετά υγιεινός, καθώς περιέχει οργανικά σύνθετα με αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα φλιτζάνι (227g) ελληνικού καφέ περιέχει περίπου 135mg καφεΐνης.

Δεκάδες μελέτες έχουν εστιάσει στα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία μας, με αρκετές από αυτές να καταλήγουν σε θετικές συσχετίσεις. Κοινό τόπο όλων των μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι ο καφές παρέχει μέγιστα οφέλη όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα (όπως σιρόπι με γεύση).

Θα πρέπει επίσης να προτιμάμε καφέ βιολογικής καλλιέργειας, καθώς οι κόκκοι του δεν ψεκάζονται με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα.

Για το γαλλικό καφέ, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε χάρτινο φίλτρο, καθώς συγκρατεί καλύτερα βλαβερές ουσίες, όμως αφήνει τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά να περάσουν στο απόσταγμα.

Πηγή

Διαφήμιση
TAGS:
#αντιφλεγμονώδη
#αποτελεσματική δίαιτα
#αποτοξινωτική δίαιτα
#βιολογικά προιόντα
#γάλα
#γεύση
#διαδικασία
#δίαιτα για κυτταρίτιδα
#δίαιτα διατροφή
#δίαιτες για γρήγορο αδυνάτισμα
#διατροφή για απώλεια βάρους
#ελληνικού
#ζάχαρη
#ημέρας
#καφές
#οφέλη
#πονοκεφάλους
#ρόφημα
#σιρόπι
#σπίτι
#υγεία
#Υγείας
#χρόνος