share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πενάκι με τόνο και σάλτσα τυριού στο φούρνο

Πενάκι με τόνο και σάλτσα τυριού στο φούρνο

Πεντανόστιμο ζυμαρικό πενάκι με τόνο σε πανεύκολη σάλτσα τυριού ψημένα στο φούρνο. Μόνο 6βασικά υλικά χρειάζονται για να φτιάξετε αυτή την πανεύκολη συνταγή (από εδώ) και να απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους επισκέπτες σας ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

300 γρ. κοντό ζυμαρικό “Πενάκι” ή “Πέννε Ρεγκάτε΄ ή άλλο επιλογής σας

40 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον βούτυρο για άλειμμα πυρέξ

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλ. τσαγιού γάλα

1 φλ. τσαγιού τυρί που λιώνει εύκολα όπως γκούντα ή μοτσαρέλα, τριμμένα

2 κονσέρβες (των 200 γρ. η μία) τόνος σε νερό, στραγγισμένος και χοντρο-θρυμματισμένος με τα χέρια σας

Διαφήμιση

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα πενάκια σας σε μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα κρατάτε 1/2 φλ. από το νερό που τα βράσατε, τα στραγγίζετε, τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε και τα αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με μια μαρίζ για 1 λ περίπου ή μέχρι να κάνει “φουσκαλίτσες”. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματώνετε πλήρως.

Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς για 3-4 λ ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Την αποσύρετε πάλι από τη φωτιά προσθέτετε 1/3 φλ. τσαγιού από το τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν και σχεδόν λιώσει η μοτσαρέλα.

Ρίχνετε τη σάλτσα με το λιωμένο τυρί μέσα στη κατσαρόλα με τα στραγγισμένα πενάκια, προσθέτετε και το 1/4 φλ. από το νερό που τα βράσατε, και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και το τόνο και συνεχίζετε το ανακάτεμα, προσθέτοντας, αν απαιτείται, άλλες 1-2 κ.σ. από το νερό που κρατήσατε, μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς.

Αδειάζετε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, ισιώνετε την επιφάνειά του, πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και το ψήνετε στο καλά προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λ ή μέχρι να λιώσει το τυρί και πάρει ένα χρυσο-ρόδινο χρώμα. Το σερβίρετε ζεστό.

Πηγή

Διαφήμιση

logo