ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιταλός σεφ αποκαλύπτει το μεγάλο λάθος που κάνουμε στα μακαρόνια με κιμά

Ιταλός σεφ αποκαλύπτει το μεγάλο λάθος που κάνουμε στα μακαρόνια με κιμά

Τα μακαρόνια με κιμά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Είναι νόστιμο, θρεπτικό και αποτελεί σταθερή επιλογή για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο να εκτελέσουμε αυτήν τη φαινομενικά απλή συνταγή;

Σύμφωνα με έναν Ιταλό σεφ, τον Roberto Bassi, πολλά από τα βήματα που ακολουθούμε είναι λανθασμένα.

Η επιλογή του σωστού ζυμαρικού, η σωστή τεχνική στο σοτάρισμα και η χρήση ποιοτικών υλικών μπορούν να απογειώσουν το πιάτο μας και να το φέρουν πιο κοντά στην αυθεντική ιταλική παράδοση της Bolognese.

Η Σημασία του Σωστού Ζυμαρικού

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να σερβίρουμε τον κιμά με σπαγγέτι. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο σεφ Bassi, αυτό είναι το πρώτο μεγάλο λάθος.

Τα σπαγγέτι προορίζονται κυρίως για σάλτσες ελαφριές, με βάση το λάδι ή την κρέμα, όπως η aglio e olio ή η καρμπονάρα.

Για σάλτσες πιο βαριές και πλούσιες, όπως η κλασική σάλτσα με κιμά, τα ιδανικά ζυμαρικά είναι οι ταλιατέλες.

Οι ταλιατέλες, με το πλατύ τους σχήμα και τη μεγαλύτερη επιφάνεια, καταφέρνουν να συγκρατούν καλύτερα τη σάλτσα, προσφέροντας ισορροπημένη γεύση σε κάθε μπουκιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία κάθε τύπος ζυμαρικού έχει συγκεκριμένο σκοπό και χρήση – υπάρχουν άλλωστε περίπου 250 με 300 διαφορετικά είδη!

Γιατί Όχι Λάδι και Ξέβγαλμα στα Ζυμαρικά

Ένα ακόμα κοινό λάθος είναι η προσθήκη λαδιού στο νερό κατά το βράσιμο των ζυμαρικών και το ξέβγαλμά τους μετά το μαγείρεμα.

Ο σεφ εξηγεί ότι αν χρησιμοποιούμε ζυμαρικά καλής ποιότητας, αυτά θα απελευθερώσουν ελάχιστο άμυλο και δεν θα κολλήσουν.

Αντίθετα, ξεπλένοντας τα μαγειρεμένα ζυμαρικά, αφαιρούμε την αμυλούχα επίστρωση που βοηθά τη σάλτσα να δέσει καλύτερα με το ζυμαρικό.

Η συμβουλή του είναι απλή: χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ζυμαρικά και αποφύγετε το ξέβγαλμα.

Μόλις τα ζυμαρικά βράσουν, απλώς στραγγίξτε τα και προσθέστε τα κατευθείαν στη σάλτσα.

Ποιοτικά Υλικά: Το Α και το Ω

Η γεύση ενός πιάτου βασίζεται πάνω απ’ όλα στην ποιότητα των υλικών του.

Ένα σωστό Bolognese απαιτεί εκλεκτό κρέας και φρέσκα λαχανικά. Παραδοσιακά, η ιταλική συνταγή χρησιμοποιεί μείγμα βοείου και χοιρινού κιμά, με το βόειο να δίνει σώμα και το χοιρινό λίγη παραπάνω λιπαρότητα και γευστικότητα.

Τα λαχανικά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περιλαμβάνουν κρεμμύδι, καρότο και σέλερι.

Αυτά τα τρία συστατικά αποτελούν την κλασική ιταλική βάση, το λεγόμενο “sofrito”, που προσφέρει βάθος και γλυκύτητα στη σάλτσα.

Η Σωστή Εκτέλεση Βήμα-Βήμα

Για να δημιουργήσετε την τέλεια μακαρονάδα με κιμά, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Σοτάρισμα των Λαχανικών

Διαφήμιση

Ξεκινάμε σοτάροντας τα λαχανικά μας – κρεμμύδι, καρότο και σέλερι – σε άφθονο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το σωστό σοτάρισμα είναι θεμελιώδες, καθώς αναδεικνύει τις φυσικές γλυκύτητες των λαχανικών και δημιουργεί τη γευστική βάση για τη σάλτσα.

2. Προσθήκη Κιμά

Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν και αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε τον κιμά.

Είναι πολύ σημαντικό να απλώσουμε καλά τον κιμά στο τηγάνι και να τον αφήσουμε να ροδίσει χωρίς να τον ανακατεύουμε συνέχεια.

Αυτή η διαδικασία καραμελοποιεί τις πρωτεΐνες του κρέατος και δίνει πλούσια, βαθειά γεύση στο τελικό πιάτο.

3. Σβήσιμο με Κρασί

Αφού ροδίσει το κρέας, σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί. Το κρασί βοηθά να αποκολληθούν τα νόστιμα υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού και δίνει πολυπλοκότητα στη σάλτσα μας.

4. Προσθήκη Τομάτας και Βρασμού

Στη συνέχεια, προσθέτουμε πολτό ντομάτας ή ψιλοκομμένες τομάτες.

Εάν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα, καλό είναι να επιλέξουμε ποιοτική, ιταλική τομάτα San Marzano για καλύτερο αποτέλεσμα.

Προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό για να αραιώσουμε τη σάλτσα και τη σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον δύο ώρες.

Ο μακρύς βρασμός είναι το κλειδί για να δέσουν οι γεύσεις.

5. Καρύκευμα

Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μυρωδικά όπως δάφνη ή μοσχοκάρυδο. Κάποιοι προσθέτουν λίγο γάλα ή κρέμα στο τέλος για έξτρα βελούδινη υφή.

Extra Tips για Τέλειο Αποτέλεσμα

Χρησιμοποιήστε φρέσκες ταλιατέλες, αν έχετε τη δυνατότητα.

Τα φρέσκα ζυμαρικά απορροφούν καλύτερα τη σάλτσα και χαρίζουν πιο αυθεντική ιταλική αίσθηση.

Μην τσιγκουνευτείτε το χρόνο βρασίματος. Μια καλή σάλτσα Bolognese θέλει υπομονή και σιγανό μαγείρεμα.

Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα στο τέλος και αφήστε τα να “δέσουν” μαζί για λίγα λεπτά πριν σερβίρετε.

Ρίξτε λίγη παρμεζάνα από πάνω λίγο πριν το σερβίρισμα για έξτρα άρωμα και πλούσια γεύση.

Η παρασκευή μιας απλής, αλλά αυθεντικής μακαρονάδας με κιμά δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Η επιλογή των σωστών ζυμαρικών, η προσοχή στην ποιότητα των υλικών και η σωστή τεχνική μαγειρέματος κάνουν όλη τη διαφορά.

Με τις συμβουλές του Ιταλού σεφ Roberto Bassi και λίγη παραπάνω φροντίδα, μπορείτε να μετατρέψετε το καθημερινό σας πιάτο σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ιταλία.

Άλλωστε, όπως λένε και οι Ιταλοί, το φαγητό δεν είναι απλά θρέψη – είναι μια πράξη αγάπης.

Διαφήμιση
TAGS:
#γάλα
#ελαιόλαδο
#Ελλάδα
#έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
#Ζυμαρικά
#καρότο
#κρασί
#κρέας
#κρέμα
#κρεμμύδι
#λάδι
#λαχανικά
#μακαρονάδα
#μακαρόνια
#νερό
#νόστιμα
#πρωτεΐνες
#σάλτσα
#σπαγγέτι
#στο τηγάνι