ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου»

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου»
Θλιβερά στοιχεία για τη στοματική υγεία έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας που γιορτάζεται αύριο 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτά, το 90% των παιδιών παρουσιάζει τερηδόνα ενώ το 30% των ηλικιωμένων άνω των 67 ετών έχει χάσει όλα του τα δόντια…

-ΟΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς συνεργατικής Μελέτης της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), διαπιστώθηκε ότι η μη θεραπευμένη καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών αποτελεί την πιο συχνή πάθηση από το σύνολο των 291 παθήσεων που μελετήθηκαν.

-ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ 60% ΚΑΙ 90% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν χωρίς θεραπεία. Η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, που συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη. Τα καλά νέα: η πιο συχνή χρόνια νόσος της ανθρωπότητας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί , με απλά και οικονομικά προσιτά μέτρα.

-Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο 8ος ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο 3ος ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ

Οι χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος καθώς ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται εκεί με διπλή συχνότητα σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

-ΓΙΑ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Οι μισοί από τους μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνουν από κάποιο νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα.

-Το 90% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΜΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Η ΝΟΜΑ (Cancrum Oris) είναι μια παραμορφωτική γαγγραινώδης ασθένεια που πλήττει, κυρίως, νεαρά παιδιά στην Υπο-Σαχάριο Αφρική. Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα ακραίας φτώχειας, κακής υγιεινής, υποσιτισμού, όπως και μειωμένης ανοσίας και άλλων παραγόντων. Είναι απλό, όμως η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές!

-ΤΟ 25% ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΝΙΟΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ

Στις πιο συχνές συγγενείς παθήσεις περιλαμβάνονται η υπερωϊοσχιστία και η χειλεοσχιστία. Με πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, η φυσιολογική ανάπτυξη και η λειτουργικότητα μπορούν να αποκατασταθούν.

Διαφήμιση

-ΤΟ 30% ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 65-74 ΕΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Το να ζει ένας άνθρωπος χωρίς δόντια επηρεάζει σοβαρότατα την ποιότητα της ζωής του και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή δίαιτα, υποσιτισμό και κοινωνική απομόνωση.

-ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΗΜΕΡΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το 1996, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ταϊλάνδη, τα οδοντιατρικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα 1.900 χαμένες σχολικές ώρες ανά 1.000 παιδιά, το 2008. Έτσι, τα στοματικά νοσήματα αποτελούν πρωταρχική αιτία για απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τα άτομα και τις χώρες.

-Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΕΚΤΟΥΣΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση – οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.

-ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΗ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι στοματικές ασθένειες προξενούνται ή επηρεάζονται από τους ίδιους μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου με εκείνους πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Η αντιμετώπιση τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη σωματικής άσκησης θα περιορίσουν την επιβάρυνση μιας σειράς ασθενειών με σοβαρό αντίκτυπο.

-ΤΟ ΒΟΥΡΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΦΘΟΡΙΟΥΧΑ ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.

Δείτε τι αναφέρουν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία:

Επικαιροποιούμε και τεκμηριώνουμε επιστημονικά τη πιο παλιά αντίληψη των ανθρώπων ότι “Το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας μας”.

Στη σύγχρονη εποχή όπου η εκπαίδευση του οδοντιάτρου σε συνδυασμό με την υποστηρικτική τεχνολογία μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό η μόνη κλινική εκδήλωσής τους είναι μέσα στη Στοματική Κοιλότητα.

Παράλληλα η διατήρηση των ιστών του στόματος σε άριστη λειτουργική κατάσταση αποτρέπει τη δημιουργία ανεπιθύμητων καταστάσεων στη Γενική Υγεία.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάπτυξη
#αντιμετώπιση
#Αφρική
#δίαιτα
#διατροφή
#δόντια
#εισοδήματα
#ελληνική
#εργασία
#ζάχαρη
#θεραπεία
#κάπνισμα
#Καρκίνος
#καρκίνου
#μέτρα
#οικονομικό
#παιδιά
#παιδιών
#υγεία
#Υγείας