share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μπριάμ με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Μπριάμ με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Μπριάμ ένα αγαπημένο, παραδοσιακό στην ελληνική κουζίνα, υγιεινό και πεντανόστιμο φαγητό, που συνήθως τρώγεται τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το απολαμβάνουμε και τους χειμερινούς μήνες με λαχανικά εποχής με το ίδιο εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (βασική ιδέα από συνταγή της Ντ. Νικαλάου) για ένα υπέροχο μπριάμ με ελαφριά και νόστιμη μπεσαμέλ γιαουρτιού που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

Για τα λαχανικά

2 μέτριες γλυκοπατάτες

3 μέτριες πατάτες

2 μέτρια γογγύλια

2 μελιτζάνες Αργίτικες

500 γρ. κολοκυθάκια ή κολοκύθα κίτρινη (καθαρό βάρος)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένες σε χοντρές φέτες

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού

1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί

400 γρ. ντοματάκια κονκασέ κονσέρβας

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη

1 γεμάτο κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο κοπανισμένο

160 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαφήμιση

Για τη μπεσαμέλ

1½ φλ. τσαγιού γάλα

1½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. βούτυρο

1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Για τη μπεσαμέλ: Ρίχνετε σε ένα κατσαρόλι το γάλα και τη κρέμα γάλακτος και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν χωρίς να πάρουν βράση. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μετά ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς και ζωηρά με σύρμα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς.

Προσθέτετε σιγά σιγά τα ζεστά γάλατα ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε καλά, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με το καπάκι της και αφήνετε τη μπεσαμέλ στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά σας.

Για τα λαχανικά: Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε όλα τα λαχανικά σας σε μέτριους κύβους (όσο το δυνατόν σε ίδιο μέγεθος). Κόβετε το ξερό κρεμμύδι σε χοντρές φέτες και ψιλοκόβετε τα σκόρδα.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλατιά ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ περίπου ή μέχρι να “μαραθεί”. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνετε και όλα τα λαχανικά σε κύβους και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας για περίπου 10 λ μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Τα σβήνετε με το κρασί, τα αφήνετε για 2-3 λ προσθέτετε τις ντομάτες με το χυμό τους, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Τα βράζετε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά για 20 λ ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Αν δεν έχουν μαλακώσει τα λαχανικά προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και, σχεδόν, σωθούν τα υγρά τους.

Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα πυρέξ 20×30 εκ. Αδειάζετε τα μαγειρεμένα λαχανικά στο πυρέξ και ισιώνετε το δυνατόν την επιφάνειά τους. Κρατάτε 3 κ.σ. από τη τριμμένη γραβιέρα και πασπαλίζετε την υπόλοιπη πάνω στα λαχανικά, σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ.

Ρίχνετε το γιαούρτι μέσα στη κατσαρόλα με την έτοιμη μπεσαμέλ και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και δέσουν τα υλικά. Απλώνετε ισομερώς τη μπεσαμέλ επάνω στα λαχανικά, ισιώνετε καλά την επιφάνειά της και από πάνω πασπαλίζετε τις 3 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε.

Ψήνετε το μπριάμ σας στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να χλιαρίνει ελαφρώς, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Πηγή

Διαφήμιση

logo