share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μουσακάς πεντανόστιμος

Μουσακάς πεντανόστιμος

Μουσακάς… ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό ευπρόσδεκτο όλες τις εποχές του χρόνου για το καθημερινό, Κυριακάτικο αλλά και επίσημο ελληνικό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για έναν πεντανόστιμο μουσακά με μελιτζάνες, πατάτες, κολοκύθια και κιμά σκεπασμένα με μια αφράτη και λεία μπεσαμέλ, όλα συνδυασμένα απόλυτα μεταξύ τους για να δώσουν μια εξαιρετική γεύση στον ουρανίσκο σας που θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά συνταγής

2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες κατά μήκος

2 πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

2 μεγάλα κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος

Για τη σάλτσα κιμά

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

½ κύμινο σε σκόνη

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη

3 ώριμες ντομάτες

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του

2-3 σκελίδες σκόρδο

Διαφήμιση

100 γρ. τριμμένο κίτρινο σκληρό τυρί, γραβιέρα πικάντικη ή άλλο επιλογής σας

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο για το κιμά + 1½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο ή ανάμεικτο με σπορέλαιο για το τηγάνισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

Δείτε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ

100 γρ. ψιλο-τριμμένο κίτρινο σκληρό τυρί, γραβιέρα πικάντικη ή άλλο επιλογής σας (75 γρ. για τη μπεσαμέλ + 25 γρ. για πασπάλισμα)

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε ή καθαρίζετε τα λαχανικά σας, κόβετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες κατά μήκος και τις πατάτες σε σχετικά λεπτές ροδέλες. Τα τηγανίζετε όλα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα αφήνετε σε δίσκο στρωμένο με μπόλικο απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, πατώντας τον με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χωριστεί σε “κομπάκια” και να καβουρδιστεί καλά και αλλάξει χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτετε τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, κύμινο, πάπρικα) τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το κιμά να σιγομαγειρευτεί για λίγο να απελευθερώσει τους ζωμούς του.

Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τις ντομάτες, το πελτέ, το μαϊντανό και το σκόρδο μαζί με ½ φλ. τσαγιού νερό και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και έχετε μα λεία πάστα. Όταν μειωθούν οι ζωμοί του κιμά προσθέτετε στο τηγάνι το μείγμα ντομάτας από το μπλέντερ και ανακατεύετε πολύ καλά.

Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ανακατεύετε και τα αφήνετε τη σάλτσα κιμά να σιγομαγειρεύεται για περίπου 20 λ ή μέχρι να μειωθούν τα υγρά της. Δοκιμάζετε τη σάλτσα σας και αν απαιτούνται περισσότερα μπαχαρικά ή αλατοπίπερο, διορθώνετε, ανακατεύετε και την αποσύρετε από τη φωτιά και τη αφήνετε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ: Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Όταν την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο και τα ¾ της ποσότητας του τυριού και ανακατεύετε. Μόλις μισοκρυώσει προσθέτετε και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.

Για τη συναρμολόγηση του μουσακά: Αλατίζετε τα τηγανισμένα λαχανικά σας. Παίρνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση και απλώνετε στη βάση του τις πατάτες. Από πάνω απλώνετε μια στρώση με μελιτζάνες μετά κολοκυθάκια και τελειώνετε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες.

Από πάνω ρίχνετε τη σάλτσα κιμά και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζετε πάνω από το κιμά το τριμμένο κίτρινο τυρί και από πάνω καλύπτετε με τη μπεσαμέλ. Τη στρώνετε ισομερώς και τη πασπαλίζετε με το υπόλοιπο ¼ της ποσότητας του τυριού και λίγο επιπλέον μοσχοκάρυδο.

Ψήνετε το μουσακά σας σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να “πάρει” η μπεσαμέλ ένα χρυσό καφέ χρώμα. Τον ξεφουρνίζετε, τον αφήνετε στην άκρη για 30 λ περίπου να “σταθεί” μετά τον ξεφορμάρετε χρησιμοποιώντας το ελατήριο της φόρμας και τον σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!

Πηγή

Διαφήμιση

logo