share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες στο φούρνο

Μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες στο φούρνο

Το τέλειο κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες πασπαλισμένο με τυρί φέτα στο φούρνο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα πατροπαράδοτο φαγητό, που παραδοσιακά το έφτιαχναν στο Κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι συνδυασμένο με μακαρόνια ή με λαχανικά. Δοκιμάστε τη εκδοχή με τις μελιτζάνες που σίγουρα θα σας απογειώσει τη γεύση.

Υλικά συνταγής

6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες με μεγάλα κομμάτια

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα (χτένι σπάλας) κομμένη σε κυβάκια 3-4 εκ. περίπου

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί

400 γρ. (1 κουτί) αποφλοιωμένα ντοματάκια σε χυμό ντομάτας, ψιλοκομμένα

200 γρ. τριμμένη ντομάτα σε χυμό ή 2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.γ. ζάχαρη

4 κόκκους μπαχάρι

Διαφήμιση

2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

150 γρ. σκληρή πικάντικη φέτα, θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια

ζωμό βοδινού ή νερό

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια (στα 4), τις χαράζετε ελαφρώς με ένα μαχαίρι τις αλατίζετε και τις αλείφετε ελαφρώς με ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τις τοποθετείτε σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στου 200 βαθμούς φούρνο για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις βγάζετε από το φούρνο χωρίς να τον σβήσετε.

Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λ περίπου. Τέλος προσθέτετε και το σκόρδο, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.

Μόλις εξατμισθεί το κρασί, προσθέτετε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα με το χυμό τους, τη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη το μπαχάρι και το ζωμό κρέατος ή νερό τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το κρέας για 1:20 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά.

Το αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά, το αποσύρετε από τη φωτιά και το απλώνετε ομοιόμορφα, περιχύνοντας μελιτζάνες μέσα στο ταψί. Πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνετε το φαγητό σας στο ζεστό φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 25-30 λ.

Δέκα λ πριν το βγάλετε από το φούρνο, σκορπάτε στην επιφάνειά του τη φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια και συνεχίζετε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα 10 λ για να λιώσει καλά η φέτα. Το σερβίρετε ζεστό και καλή σας όρεξη!

Πηγή

Διαφήμιση

logo