share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα και λιαστές ντομάτες

Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα και λιαστές ντομάτες

Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα και λιαστές ντομάτες. Μια ακόμα παραλλαγή στο παραδοσιακό, πεντανόστιμο, μαμαδίστικο τέλειο πιάτο, για το καθημερινό, Κυριακάτικο οικογενειακό αλλά και εορταστικό τραπέζι σας. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) με απλά υλικά για να απολαύσετε αυτό το υπέροχο πιάτο. Απλά δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

700-800 γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο από κιλότο ή ελιά ή ποντίκι κομμένο σε μέτρια προς μικρά κομμάτια

100 ml ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

3-4 καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί

4-5 ώριμες μεγάλες ντομάτες, τριμμένες στο τρίφτη

1 μεγάλη κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

1.200 ml ζωμό κρέατος

5 μπαχάρια

1 ξυλάκι κανέλα

Διαφήμιση

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι

500 γρ. κριθαράκι ψιλό

1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αφήνετε τα κομμάτια κρέατος εκτός ψυγείου για 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Στη συνέχεια τα πλένετε, τα σκουπίζετε καλά και τα αλατοπιπερώνετε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος για 3-4 λ από τη μια πλευρά χωρίς να τα γυρίζετε. Όταν έχουν ροδίσει από τη μια πλευρά τότε τα ανασηκώνετε προσεκτικά και τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά όπου τα αφήνετε να ροδίσουν για άλλα 3 λ περίπου.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας απαλά για 2 λ. Μόλις το κρέας ροδίσει καλά σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 1 λ περίπου ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό κρέατος ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει τα κομμάτια του κρέατος κατά 2-3 εκ. Αν δεν τα καλύπτει, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.

Ρίχνετε τα μπαχάρια, τη κανέλα, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας σας για περίπου 1 ½ ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύετε.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μαζί με τον άφθονο ζωμό του σε ένα μέτριο και βαθύ πήλινο ή απλό ταψί. Προσθέτετε το κριθαράκι και το απλώνετε ομοιόμορφα στο ζουμί με μια ξύλινη κουτάλα. Ανάμεσα στο κριθαράκι σκορπίζετε και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε ελαφρώς.

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το το γιουβέτσι για 30 λ περίπου ή μέχρι το κριθαράκι πιεί το ζωμό και να μαλακώσει, να μελώσει, αλλά όχι να στεγνώσει (είναι προτιμότερο να γίνει λίγο ζουμερό παρά να στεγνώσει). Αν χρειαστεί προσθέτετε σταδιακά άλλο λίγο ζεστό νερό (1-2 φλιτζάνια το πολύ) και λίγο ακόμα αλατοπίπερο μετά από δοκιμή.

Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 5 λ. Στο διάστημα αυτό το κριθαράκι συνεχίζει α σιγοψήνεται και να απορροφά υγρό που έχει μείνει στο ταψί, ακόμα και εκτός φούρνου, οπότε φροντίζετε να έχει μείνει λίγο ζουμερό ώστε σε αυτό το στάδιο να μη στεγνώσει και λασπώσει. Το σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.

Πηγή

Διαφήμιση

logo