share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Κουλουράκια Πασχαλινά

Κουλουράκια Πασχαλινά

Πάσχα χωρίς κουλουράκια για πρωινό δεν γίνεται. Μια απλούστατη συνταγή από τα “κιτάπια” της γιαγιάς του Ν .Τσελεμεντέ, για να απολαύσετε με το καφέ σας αλλά και σκέτα για τη …. λιγούρα.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Υλικά συνταγής

550-600 γρ. αλεύρι (όσο πάρει)

200 γρ. βούτυρο αγελάδος

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

2 αβγά

1/2 κ.γ. αμμωνία

λίγο γάλα (για να διαλύσετε την αμμωνία)

2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 καψουλίτσες βανίλια

1/2 κ.γ. αλάτι

1 αβγό για το άλειμμα

Εκτέλεση συνταγής

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια. Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα.

Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 10 λ περίπου, μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε σταδιακά και τα αβγά, 1 τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα και φροντίζοντας να ενσωματώνονται καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Προσθέτετε σιγά σιγά, λίγο τη φορά, το αλεύρι (όσο πάρει) και τη διαλυμένη σε λίγο γάλα αμμωνία και συνεχίζετε το ζύμωμα με το γάντζο του μίξερ, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να προσθέστε κι” άλλο λίγο ακόμη.

Πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που θέλετε και τα αραδιάζετε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα αλείφετε με το χτυπημένο αβγό και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για 30-35 λ περίπου. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας.

Πηγή

logo