ΥΓΕΙΑ

Κοκκίνισμα ματιών: 9 αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε!!!

Κοκκίνισμα ματιών: 9 αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε!!!

Τα κόκκινα, ερεθισμένα μάτια με φαγούρα είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που συχνά είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κάποιος.

Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο την άνοιξη λόγω των εποχικών αλλεργιών, μπορεί όμως να οφείλεται και σε μια σειρά άλλων αιτίων.

Δείτε τι μπορεί να προκαλεί κοκκίνισμα των ματιών, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε:

Ξηροφθλαμία: Όταν τα μάτια είναι ξηρά ερεθίζονται και κοκκινίζουν. Το ξηρό κλίμα και η πολύωρη παραμονή μπροστά από οθόνη αποτελούν κοινές αιτίες ξηροφθαλμίας. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων.

Αλλεργίες: Οι εποχικές αλλεργίες, η σκόνη και η ατμοσφαιρική ρύπανση ερεθίζουν τα μάτια. Τα κατοικίδια αποτελούν επίσης συχνά την αιτία που κοκκινίζουν τα μάτια σας και οι ειδικοί συστήνουν να τα κουρεύετε τακτικά και να διατηρείτε κοντό το τρίχωμά τους. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το σπίτι καθαρό, ειδικά σε περιόδους που υπάρχει πολλή γύρη στην ατμόσφαιρα. Εκτός από το κοκκίνισμα, οι αλλεργίες προκαλούν δακρύρροια. Για να βοηθηθείτε, τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στα μάτια αρκετές φορές στη διάρκεια της μέρας, καθώς και ειδικές σταγόνες.

Φάρμακα: Τα αντισταμινικά, τα υπνωτικά, τα αγχολυτικά και κάποια παυσίπονα προκαλούν ξηρότητα και ερυθρότητα των ματιών, μέσω της μείωσης της ροής του αίματος στα μάτια. Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Διαφήμιση

Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες προχωρημένης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς στην ξηροφθαλμία λόγω των ορμονικών αλλαγών. Χρησιμοποιείτε κάποιο οφθαλμικό λιπαντικό, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας.

Έλλειψη ύπνου: Εάν κοιμάστε λιγότερο από 7-8 ώρες σε τακτική βάση, τα μάτια σας δεν ξεκουράζονται και είναι πιθανό να εμφανίσουν ερυθρότητα και ξηρότητα. Οι οφθαλμικές σταγόνες είναι μια προσωρινή λύση, αλλά το ιδανικό είναι ο επαρκής ύπνος και η αποφυγή των οθονών πριν τον ύπνο.

Φακοί επαφής: Οι φακοί επαφής μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια, ειδικά αν τα αγγίζετε συχνά με τα χέρια σας, αλλά και επειδή οι φακοί μπορεί να στεγνώσουν. Το να υπάρχει άλλωστε μονίμως ένα αντικείμενο μέσα στο μάτι, προκαλεί από μόνο του ερεθισμό. Αν δεν μπορείτε να φορέσετε φακούς για μεγάλο διάστημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αλλαγή μάρκας φακών.

Μόλυνση: Τα βακτήρια και οι ιοί υπάρχουν παντού και τα μάτια σας μπορούν να μολυνθούν εύκολα, ειδικά αν έχετε ή συναναστρέφεστε παιδιά ή φοράτε φακούς επαφής. Η επιπεφυκίτιδα είναι η πιο κοινή μόλυνση των ματιών. Αν παρατηρήσετε εκκρίσεις από τα μάτια, πονάτε ή έχετε μειωμένη όραση, επισκεφθείτε αμέσως γιατρό.

Αλκοόλ: Όταν πίνετε πολύ αλκοόλ, τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν και τα μάτια σας κοκκινίζουν. Για να μειώσετε την ερυθρότητα, χρησιμοποιείτε κάποιο οφθαλμικό σκεύασμα που μειώνει την ερυθρότητα.

Ρήξη αιμοφόρου αγγείου: Η ρήξη αγγείου στο μάτι είναι συνέπεια αυξημένης πίεσης. Αν το κοκκίνισμα στο μάτι οφείλεται σε ρήξη αγγείου, εμφανίζεται μόνο στο ένα μάτι και πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Reader’s digest

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλλεργίες
#αλλεργιών
#ατμόσφαιρα
#γυναίκες
#γύρη
#μόλυνση
#οθόνη
#παιδιά
#σπίτι