ΧΡΗΣΙΜΑ

Γιατροί προειδοποιούν να μην πλένουμε την ψησταριά με συρματόβουρτσα

Γιατροί προειδοποιούν να μην πλένουμε την ψησταριά με συρματόβουρτσα

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι λατρεύουν να ψήνουν στις ψησταριές το καλοκαίρι. Είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσει κανείς καλό φαγητό με την οικογένεια και τους φίλους σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, όλοι γνωρίζουν τι επακολουθεί μετά το γεύμα: ένα καλό καθάρισμα. Η λιπαρή βρωμιά που μένει πίσω μετά το ψήσιμο μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να αφαιρεθεί.

Αν έχετε και εσείς ψησταριά, οι πιθανότητες να την καθαρίζετε με συρματόβουρτσα για να διώξετε τις βρωμιές είναι πολλές. Αυτό το εργαλείο αφαιρεί τα λίπη από τις μεταλλικές σχάρες. Ωστόσο, χειρούργοι στον Καναδά προτρέπουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτό το είδος της βούρτσας μιας και πολλοί άνθρωποι κατέληξαν ως ασθενείς στο χειρουργείο.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο 6 ετών Anthony και η οικογένειά του απολάμβαναν τα χάμπουργκερ από την ψησταριά τους όταν κάτι πήγε στραβά μετά την πρώτη μπουκιά. Το αγόρι ξεκίνησε να κλαίει, ζητώντας από τους γονείς του να τον μεταφέρουν στο τοπικό νοσοκομείο αμέσως. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα που έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο.

Οι γιατροί διαπίστωσαν πως μια συρμάτινη τρίχα κόλλησε στον λαιμό του αγοριού. Την αφαίρεσαν αλλά ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει ακόμη.

Ο 6χρονος ανέπτυξε μια μόλυνση στο λαιμό από τα βακτηρίδια που βρίσκονταν στις μικροσκοπικές τρίχες.

Το αγόρι ήταν τυχερό που οι χειρουργοί κατάφεραν να αφαιρέσουν την τρίχα αλλά δεν είχαν όλοι οι ασθενείς την ίδια μοίρα.

Οι γιατροί στον Καναδά παροτρύνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν συρμάτινες βούρτσες μιας και μπορεί να κολλήσει μια τρίχα στον λαιμό και ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Η δοκιμασία του Anthony διήρκησε 12 ώρες από τη στιγμή που δάγκωσε μόλις μια φορά το μπέργκερ του ως το τέλος της χειρουργικής επέμβασης.

Μέρος του προβλήματος είναι πως δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να αφαιρεθούν οι τρίχες κάθε φορά χωρίς να δημιουργηθεί επιπλέον βλάβη.

Διαφήμιση

Ο Δρ Ian Dempsey ως ωτορινολαρυγγολόγος, λέει πως η πρώτη πρόκληση είναι να βρεθεί η τρίχα, κάτι που ισοδυναμεί με το να ψάχνει κανείς βελόνα στα άχυρα.

Επίσης πρόσθεσε πως η εγχείρηση είναι ισοδύναμη με την απομάκρυνση μιας βελόνας βελονισμού από ένα γκρέιπφρουτ χωρίς πραγματικά να αγγίξει ή να τρυπήσει το φρούτο. “Κανείς από εμάς δεν έχει βρει έναν εξασφαλισμένο τρόπο για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις οπότε προτιμούμε να το αποτρέψουμε από την αρχή.» δήλωσε ο γιατρός Dempsey.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να καθαρίσει κανείς το μπάρμπεκιου χωρίς να χρειάζεται να διακινδυνεύει να καταλήξει στο νοσοκομείο.

1.Ζεστάνετε το μπάρμπεκιου για να μαλακώσει η βρωμιά. Χρησιμοποιήστε τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο κάνοντάς το μπάλα και πιάστε το με τσιμπίδες για να καθαρίσετε τη σχάρα από πάνω και από κάτω.

2.Πάρτε ένα κρεμμύδι και βουτήξτε το στο ελαιόλαδο. Με τις τσιμπίδες κρατήστε το και καθαρίστε τα σημεία.

3.Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη βούρτσα, ένα σφουγγαράκι τύπου σύρμα ή βούρτσα ατμού.

Η εμπειρία αυτή άφησε τον Anthony τραυματισμένο σε σημείο που φοβάται να φάει οτιδήποτε από την ψησταριά.

Η μητέρα του Nadia δεν θέλει να ξαναδεί τριγύρω τέτοιου είδος βούρτσες. “Ελπίζω αυτές οι βούρτσες να σταματήσουν να πωλούνται και να τις απαγορεύσουν» λέει η ίδια.

Πηγή: CBC News, .tilestwra

Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#γιατροί
#γκρέιπφρουτ
#γονείς
#ελαιόλαδο
#καλοκαίρι
#Καναδά
#κρεμμύδι
#μητέρα
#μόλυνση
#νοσοκομείο
#οικογένεια
#πρόκληση
#σώμα
#φαγητό
#φρούτο
#χρόνο