ΥΓΕΙΑ

Γιατί Νιώθουμε Τόσο Καλά Όταν… Ακυρώνουμε τα Πλάνα μας;

Γιατί Νιώθουμε Τόσο Καλά Όταν… Ακυρώνουμε τα Πλάνα μας;

Μπορεί το σύνδρομο της σύγχρονης εποχής να είναι ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης (που επίσημα ονομάζεται FOMO και τα αρχικά του σημαίνουν “ο φόβος μην χάσεις κάτι») αλλά η απόλαυση που βιώνει κάποιος όταν ακυρώνει τα σχέδιά του είναι επίσης υπαρκτή.

Έχετε παρατηρήσει ίσως πως όταν στέλνετε ένα μήνυμα γράφοντας “Δεν θα τα καταφέρω να βρεθούμε το βράδυ» ή όταν ακυρώνεται κάποιο πάρτι την τελευταία στιγμή νιώθετε ανακούφιση. Μάλιστα σας ενθουσιάζει η ιδέα να περάσετε ένα χαλαρό βράδυ στο σπίτι. Φυσικά όλα έχουν την εξήγησή τους.

Δεν ήσασταν και τόσο ενθουσιασμένοι με το αρχικό πλάνο Μπορεί να πούμε “ναι» σε κάτι μόνο και μόνο επειδή δεν βρίσκουμε μια καλή δικαιολογία για να πούμε “όχι», η αλήθεια είναι όμως πως δεν μας ενδιέφερε και πολύ. Ακόμα και οι απλές και συνηθισμένες έξοδοι για ένα ποτό συχνά συμβαίνουν επειδή ο άλλος σας έπιασε εξαπίνης και απλώς δεν βρήκατε τον τρόπο να αρνηθείτε.

πλάνα

Έχετε παρατηρήσει ίσως πως όταν ακυρώνεται κάποια έξοδος την τελευταία στιγμή νιώθετε ανακούφιση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αρνηθείτε μια έξοδο από το αφεντικό σας ή από έναν σημαντικό πελάτη αλλά όταν τελικά ακυρώνεται είναι σαν να φεύγει ένα βάρος από τους ώμους σας. Το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν ήσασταν εξαρχής ενθουσιασμένοι είναι ένας από τους λόγους που νιώθετε καλά που ακυρώθηκαν τα σχέδια.

Διαφήμιση

Την επόμενη φορά… κάντε το καλύτερο που μπορείτε για να πείτε “όχι» Φυσικά κανείς δεν θέλει να φαίνεται ακατάδεκτος ή να βάζει τις σχέσεις του σε κίνδυνο. Εξασκηθείτε στο να λέτε “όχι» σε πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν. Όταν δεν είστε σίγουροι μπορείτε να πείτε “ίσως» ή “δεν είμαι σίγουρος-η». Με αυτές τις απαντήσεις θα δείξετε στον άλλον ότι ενδιαφέρεστε αλλά δεν είστε σίγουροι αν θα καταφέρετε. Αν τελικά αποφασίσετε να μην πάτε δεν θα έχετε τύψεις που δεν ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες του άλλου.

πλάνα

Μπορεί να είναι δύσκολο να αρνηθείτε μια έξοδο αλλά όταν τελικά ακυρώνεται είναι σαν να φεύγει ένα βάρος από τους ώμους σας.

Θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας Πολλοί άνθρωποι είναι εξουθενωμένοι και έχουν πολύ βαριά προγράμματα γιατί τα θέλουν όλα – καριέρα, οικογένεια, κοινωνική ζωή, χόμπι, χρόνο για γυμναστική και χρόνο… για τον εαυτό τους. Συχνά μπορεί πραγματικά να θέλατε να βγείτε όταν το κανονίσατε, αλλά όταν έρχεται η ώρα τίποτα δεν ακούγεται καλύτερο από μια βραδιά στον καναπέ του σπιτιού σας. Με άλλα λόγια, η ακύρωση των σχεδίων προσφέρει μια έντονη απόλαυση καθώς σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της ζωής. Αυτό μεταφράζεται ως μια πράξη αυτό-φροντίδας.

πλάνα

Συχνά μπορεί πραγματικά να θέλατε να βγείτε όταν το κανονίσατε, αλλά όταν έρχεται η ώρα τίποτα δεν ακούγεται καλύτερο από μια βραδιά στον καναπέ του σπιτιού σας.

Την επόμενη φορά… προσπαθήστε να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία Είναι αποδεκτό να ακυρώνετε τα σχέδιά σας που και που αρκεί να μην γίνει συνήθεια, διαφορετικά θα νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας και για τους άλλους. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποια είναι τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς και την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε χρόνο για τον εαυτό σας μην κανονίσετε κάτι άλλο. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε χαρούμενοι με τις επιλογές σας και δεν θα χρειάζεται να ακυρώνετε τα σχέδιά σας κατ’ εξακολούθηση.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#γυμναστική
#καριέρα
#οικογένεια
#ποια είναι
#σπίτι
#σχέσεις
#χρόνο