share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Διαβήτης τύπου 2: Το 70% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί – Επειγόντως Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Διαβήτης τύπου 2: Το 70% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί – Επειγόντως Εθνικό Σχέδιο Δράσης

“Δικαίωμα στη Θεραπεία, στη Γνώση, στη Ζωή. Διεκδίκησε το, σήμερα. Άλλαξε, το αύριο!» είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον σακχαρώδη διαβήτη που παρουσίασε χθες η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Καθώς μία στις δέκα γυναίκες σήμερα ζει με διαβήτη, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF – Europe), είναι αφιερωμένη στη γυναίκα… που δίνει τη ζωή… αγωνίζεται για τη ζωή… στηρίζει τη ζωή!

Αυτό πάντως που έχει ανάγκη σήμερα όχι μόνο η διαβητική γυναίκα αλλά ο κάθε διαβητικός ασθενής είναι ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, θα προάγει την πρόληψη αλλά και τη συνολική θεραπεία των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) δημιούργησε ένα animation video (διάρκειας 46”), με κεντρικό πρόσωπο τη γυναίκα που πάσχει από διαβήτη, τη γυναίκα σε κύηση, τη γυναίκα/μητέρα, τη γυναίκα/σύζυγο, τη γυναίκα/κόρη. Μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους, η γυναίκα καθημερινά καλείται να στηρίξει τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από διαβήτη και να συμβάλει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το video προβάλλεται πανελλαδικά ως κοινωνικό μήνυμα.

Ο Γεώργιος Δημητριάδης, Πρόεδρος της ΕΔΕ, Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. “Αττικόν», αναφερόμενος στην καμπάνια ενημέρωσης τόνισε: “Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αριθμεί 42 χρόνια συστηματικής προσφοράς στο τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη. Πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα Εθνικά Συστήματα Υγείας παγκοσμίως. Μέσα από έργα και δράσεις όπως εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας με σεμινάρια, ημερίδες και webinars, έκδοση οδηγιών για ιατρούς (αντιμετώπιση) και ασθενείς (αυτοδιαχείριση), συνεργασία με την Πολιτεία και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων των μελών, επί 42 χρόνια συμβάλλει ενεργά και καθοριστικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη στη χώρα μας. Αυτή τη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στη γυναίκα που δίνει τη ζωή… αγωνίζεται για τη ζωή… στηρίζει τη ζωή».

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας της ΕΔΕ είναι η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της οικονομικά προσιτής και δίκαιης πρόσβασης για όλες τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή ζουν με διαβήτη: α) στις βασικές θεραπείες και τεχνολογίες αντιμετώπισής του, β) στον προγεννητικό έλεγχο, γ) στην εκπαίδευση της αυτοδιαχείρισης και δ) στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Το 50% των γυναικών με διαβήτη στην εγκυμοσύνη αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2

Την ανάγκη σύστασης άμεσα Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αποβλέπει τόσο στη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας των ασθενών όσο και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, επισήμανε ο Dr Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος ΕΔΕ, Παθολόγος, Διαβητολόγος: “Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που συνιστά σήμερα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά και για τη χώρα μας. Η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνει διαχρονικά, δραματικά, σχεδόν επιδημικά. Το 1970 ο επιπολασμός ήταν 2,8% ενώ το 2017 είναι μεγαλύτερος από 10%. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κάνει πρόσκληση σε όλους. Είναι ώρα δράσης. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν θεραπεύεται. Αντιμετωπίζεται και κυρίως προλαμβάνεται. Μας αφορά όλους».

Διαφήμιση

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF), 20,9 εκατομμύρια ή το 16,2% των γυναικών παγκοσμίως που γέννησαν επιτυχώς το 2015, παρουσίασαν κάποιας βαρύτητας υπεργλυκαιμία κατά την εγκυμοσύνη.

Περίπου το 50% των γυναικών με ιστορικό διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 εντός 5 έως 10 ετών μετά τον τοκετό, ενώ 1 στις 7 γεννήσεις επηρεάζεται από διαβήτη κύησης. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει ο έλεγχος για τον διαβήτη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες μητρικής υγείας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Στο 12% η δημόσια δαπάνη του διαβήτη στην Ευρώπη

Σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει ο διαβήτης στη ζωή του γενικού πληθυσμού, τις επιπλοκές αλλά και το κόστος στο σύστημα υγείας αναφέρθηκε ο Ανδρέας Μελιδώνης, Γεν. Γραμματέας ΕΔΕ, Παθολόγος, Συντονιστής-Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου, Γ.Ν. Πειραιά “ΤΖΑΝΕΙΟ». “Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, μη τραυματικού ακρωτηριασμού, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ συνδέεται άμεσα και με την καρδιαγγειακή νόσο, με τους ασθενείς με διαβήτη να παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με τους μη διαβητικούς που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια». Στην Ευρώπη η δημόσια δαπάνη για τη φροντίδα του ασθενή με διαβήτη προσεγγίζει το 12% ετησίως του συνολικού κόστους υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Μελιδώνης. “Ο ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με διαβήτη με επιπλοκές και συννοσηρότητες προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης Hercules».

“Επιπολασμός του φαρμακευτικά θεραπευόμενου διαβήτη της τάξεως 7% σε άνδρες και γυναίκες διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 01/06/2014 έως 31/05/2015, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών καταγράφεται ραγδαία αύξηση, αγγίζοντας το 30,3%» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Ταμίας ΕΔΕ & Μέλος στο ΔΣ της IDF-Europe, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Α’ Προπ. Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. “Λαϊκό».

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή

Διαφήμιση

logo