share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι

Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι

Σάμαλι… πολίτικο. Ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο γλυκό. Ένα γλύκισμα, που όταν το μυρίζεις είναι σαν να … μυρίζει … μανούλα… Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα ιδιαίτερα νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

Για το σάμαλι:

400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

350 γρ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. αμμωνία, σκόνη

1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο + λίγη επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού

400 ml νερό

1 καψουλίτσα βανίλια

Διαφήμιση

λίγα αμύγδαλα [προαιρετικά]

Για το σιρόπι:

600 ml νερό

900 γρ. ζάχαρη

50 γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση συνταγής

Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για 10 λ από την ώρα βρασμού. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Για το σάμαλι: Βάζετε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι μαζί και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λ. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

Αλείφετε με λίγη μαργαρίνη ένα ταψί 33×24 εκ. και αδειάζετε μέσα όλο το μείγμα για το σάμαλι. Στρώνετε με σπάτουλα την επιφάνειά του [προαιρετικά το κόβετε σε κομμάτια και γαρνίρετε κάθε κομμάτι με αμύγδαλο] και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζετε αμέσως όπως είναι ζεστό με το κρύο σιρόπι [ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι]. Το αφήνετε μέχρι να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή

Πηγή

Διαφήμιση

logo