share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

7 παράγοντες που δείχνουν ότι τα επίπεδα του στρες βρίσκονται στο ζενίθ

7 παράγοντες που δείχνουν ότι τα επίπεδα του στρες βρίσκονται στο ζενίθ

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής, το πλήθος των υποχρεώσεων και τα καθημερινά προβλήματα μπορεί να σας κάνουν να πιστέψετε ότι το στρες αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής.

Αν και είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε κάθε ανεπιθύμητη κατάσταση που μπορεί να προκύψει, τα αποτελέσματά της μπορεί να επιδεινωθούν αν τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα.

Έχει αποδειχθεί ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, κατάθλιψης και να οδηγήσει σε αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και τα περισσότερα από τα συμπτώματα του στρες παρουσιάζονται με εναλλαγές της συμπεριφοράς, υπάρχουν και άλλες συνέπειες που μπορεί να συνδέονται άμεσα μαζί του.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι τα υψηλά επίπεδα του στρες επηρεάζουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο κόσμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα αντιμετώπισης με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε πιο σοβαρές διαταραχές.

Επειδή όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το στρες κάποια στιγμή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να υποδεικνύει όταν αρχίζει να βγαίνει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

1. Κνίδωση ή εξανθήματα ως σημάδι υψηλού επιπέδου στρες

1

Αν δεν ήσασταν ποτέ αλλεργικοί σε κάτι και ξαφνικά παρατηρήσετε ότι είστε καλυμμένοι με ερυθρά σημάδια ή εξανθήματα τότε είναι πιθανό να οφείλονται στα υψηλά επίπεδα του στρες.

Όταν το σώμα σας βιώνει αυτή τη διαταραχή, το ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να χάνει την ισορροπία του και τότε το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει μια χημική ουσία γνωστή ως ισταμίνη.

Αν δεν ελεγχθεί αυτή η κατάσταση εγκαίρως μπορεί να προκύψει κνίδωση ή άλλες δερματικές διαταραχές. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα δερματικά προβλήματα στα οποία δεν είχατε ποτέ ευαισθησία μέχρι τώρα.

2. Συνεχείς πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι κοινά συμπτώματα σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό την πίεση του στρες ή που προσπαθούν να επιλύσουν δύσκολες καταστάσεις.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης ορισμένων χημικών ουσιών που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Είναι κάτι που επηρεάζει συνήθως τους μυς και προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως κεφαλαλγία.

3. Διαταραχές στομάχου

2

Μια ευρεία ποικιλία πεπτικών διαταραχών συνδέεται άμεσα με τα συνεχή ή τακτικά επεισόδια του σωματικού και πνευματικού στρες.

Διαφήμιση

Οι ορμόνες που προκαλούν στρες μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και καταλήγουν σε συμπτώματα όπως στη συσσώρευση τοξινών, αερίων και φλεγμονών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί ακόμη και ο αριθμός συσπάσεων του παχέος εντέρου, καταλήγοντας σε κράμπες και διάρροια.

4. Συνεχή κρυολογήματα

Η κορτιζόλη που απελευθερώνεται λόγω των υψηλών επιπέδων του στρες προκαλεί μια έμφραξη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς, μπορεί να μειωθεί η ικανότητά σας να καταπολεμάτε τα παθογόνα που επηρεάζουν την υγεία του αναπνευστικού σας συστήματος.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι άνθρωποι με στρες να κρυολογήσουν, να εμφανίσουν έρπη και άλλες βακτηριακές και ιογενείς ασθένειες.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι αν το πρόβλημά σας δεν επιλυθεί έγκαιρα, αργότερα θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία να σας βοηθήσει.

5. Εμφάνιση ακμής

3

Όλοι γνωρίζουν ότι η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από πολλαπλούς παράγοντες. Αν και οι έφηβοι είναι ο πιο επηρεαζόμενος πληθυσμός, οι ενήλικες μπορούν επίσης να βιώσουν αυτό το πρόβλημα λόγω του στρες.

Φαίνεται ότι επιτυγχάνετε με μια ορμονική ανισορροπία κατά την οποία τα επίπεδα της κορτιζόλης υπερτερούν έναντι άλλων ουσιών.

Αυτή η ορμόνη παρεμβαίνει στη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και αυξάνει την λιπαρότητα.

Αυτό το περιττό σμήγμα που συσσωρεύεται στους πόρους έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και σπυριών.

6. Αϋπνία

Η αϋπνία και η δυσκολία να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο μπορεί να έχουν άμεση σχέση με τη συναισθηματική σας κατάσταση και με τις καθημερινές σας συνήθειες.

Όταν τα επίπεδα του στρες έχουν βγει εκτός ελέγχου τότε το άτομο μπορεί να βιώσει μυϊκούς πόνους, σκέψεις που επικεντρώνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις και περιορισμένη ικανότητα να αποκοιμηθεί όταν το χρειάζεται.

Το σοβαρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, κάνει την εμφάνισή του στο σώμα και ενδέχεται να αναπτυχθούν σωματικές παθήσεις που θα περιορίσουν την ποιότητα της ζωής σας.

7. Υπερκόπωση

4

Η υπερκόπωση ή το αίσθημα εξάντλησης είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος όταν δεν λαμβάνει αρκετή ξεκούραση ή υποβάλλεται σε τακτική σωματική και ψυχική καταπόνηση.

Αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από εναλλαγές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της ευερεθιστότητας.

Μήπως αναγνωρίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα; Αν έχετε αντιμετωπίσει κάποιο πρόσφατα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας και αναζητήστε εναλλακτικές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το στρες σας.

Πηγή:meygeia

Διαφήμιση

logo