share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ πρέπει να τρώμε καθημερινά αυτά τα τρία μπαχαρικά

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ πρέπει να τρώμε καθημερινά αυτά τα τρία μπαχαρικά

Οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουμε να κάνουμε κάτι για την υγεία μας μόλις είμαστε ήδη άρρωστοι. Αναζητάμε λύσεις για να ανακουφιστούμε από την ταλαιπωρία ενός κρυολογήματος, τον πονόλαιμο, τους πόνους σε διάφορα σημεία του σώματός μας.

Η κουζίνα και ειδικά η ελληνική είναι γεμάτη αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά που αν τα καταναλώνουμε καθημερινά μπορούμε να είμαστε υγιείς. Τρία όμως μπαχαρικά θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό μας, όπως:

Κουρκούμη ή Κουρκουμάς

Η κουρκούμη είναι ένα μπαχαρικό από την Ινδία που δρα ενάντια στην άνοια και τον καρκίνο. Η κουρκουμίνη, πολυφαινόλη που δίνει τη συγκεκριμένη χροιά και μυρωδιά στο ινδικό αυτό μπαχαρικό, έχει αντικαρκινικές και αντοφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αναπτύσσει και δράση ενάντια στους όγκους. Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν ότι η κουρκούμη εμποδίζει τη συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ με το πέρασμα των χρόνων -και για του λόγου το αληθές, στην Ινδία όπου η κουρκούμη χρησιμοποιείται κατά κόρον, τα κρούσματα γεροντικής άνοιας είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες χώρες.

Πιπέρι καγιέν

Η πιπεριά cayenne pepper είναι μέλος της οικογένειας Capsicum των λαχανικών, που είναι ευρύτερα γνωστή ως cayenne pepper. Τα οφέλη του cayenne pepper για την υγεία είναι απίστευτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα, από τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων ως και να σταματήσει αμέσως τις επιθετικές καρδιοπάθειες. Παλιότερα το cayenne pepper θεωρούνταν ότι αύξανε τον πόνο του έλκους και αποφευγόταν γενικά από τους ασθενείς με έλκος. Ωστόσο, σήμερα, τόσο οι επιστήμονες όσο και μελέτες έχουν δείξει ότι το cayenne pepper είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία του έλκους και είναι πολύ χρήσιμο για τη μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς.

Ρίγανη

Η ρίγανη και ειδικά η ελληνική ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις άλλες ποικιλίες ρίγανης της παγκόσμιας αγοράς χάρη στην αρωματική και γευστική της υπεροχή. Η φήμη της στο εξωτερικό είναι πια σήμερα μεγάλη και η ζήτηση για “greek oregano» ή “Griechischer Oregano», όπως ονομάζεται στα αγγλικά και γερμανικά αντιστοίχως ένα αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας υποείδος της (Origanum vulgare ssp. hirtum), χρόνο με το χρόνο αυξάνει.

Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.

logo