share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Χταπόδι καπαμά

Χταπόδι καπαμά

Πεντανόστιμο χταποδάκι καπαμά από την Ιθάκη. Μια επτανήσια συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο, νησιώτικο και θαλασσινό, που σίγουρα θα απολαύσετε με την οικογένειάς σας και τις μέρες της νηστείας και θα εντυπωσιάσετε τους τους καλεσμένους σας με την υπέροχη γεύση του. Μια συνταγή της Νένας Ισμύρνογλου που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 1.600 γρ. καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.

3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, μαζί με τα φύλλα του, ψιλοκομμένο

1 μέτριο καρότο, κομμένο σε ψιλά κυβάκια

1 φύλλο δάφνης

5 κόκκοι μαύρου πιπεριού, χοντροκοπανισμένοι

1 κ.γ. μαραθόσπορος, κοπανισμένος

200 ml ξηρό λευκό κρασί

Διαφήμιση

3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη με τους χυμούς τους

1 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τον μαραθόσπορο, ανακατεύοντας συχνά για 6-8 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν.

Δυναμώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το χταπόδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα γιά άλλα 4-5 λ, ή μέχρι να εξατριστούν τα περισσότερα υγρά του χταποδιού. Ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε για 2-3 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτετε τη ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για περίπου 45 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Μετά προσθέτετε το δεντρολίβανο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνετε το φαγητό στην άκρη, σκεπασμένη με το καπάκι της, για περίπου 5 λ να “σταθεί” και μετά σερβίρετε το χταποδάκι σας με χοντρά μακαρόνια ή κοφτό μακαρονάκι ή ένα λευκό πιλάφι προαιρετικά με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Πηγή

Διαφήμιση

logo