share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα

Εσείς σκεφτήκατε τι γλυκό θα φτιάξετε για το γιορτινό σας τραπέζι; Σας έχω πρόταση που θα σας αρέσει πολύ! *Χριστουγεννιάτικος κορμός*! Είτε με φρούτα του δάσους είτε με σοκολάτα… θα γίνει απίθανος!

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

6 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους

1 πρέζα αλάτι

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (30 γρ. + 50 γρ.)

140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη

Για τη γκανάζ

600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

400 γρ. κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τον κορμό

30 γρ. κονιάκ

άχνη ζάχαρη

κεράσια kirsch

φυσαλίδες

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν (8-10 λεπτά)

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπε μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
Διαφήμιση

Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.

Θυσιάζουμε το 1/4 από αυτή για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι φούρνου 30 x 40 εκ., που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.

Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μία πετσέτα για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.

Για την γκανάζ

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.

Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Με το που πάρει βράση η κρέμα μας αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.

Αφήνουμε για ένα λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάζ.

Απλώνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. και με την βοήθεια μίας μαρίζ ανακατεύουμε την γκανάζ ώστε να μπορέσει να κρυώσει (15-20 λεπτά).

Για τον κορμό

Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας μας.

Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην καινούρια λαδόκολλα.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι μας.

Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάζ μας. Κρατάμε λίγη γκανάζ στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό μας στο τέλος.

Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα.

Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάζ πάνω στο ρολό(κορμό) που έχει σχηματιστεί.

Διακοσμούμε με τα κερασάκια, τις φυσαλίδες και αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο για 2 ώρες.

Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.

Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πηγή

Διαφήμιση

logo