share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Χοιρινό ρολό γεμιστό με μήλο και μυρωδάτα βότανα

Χοιρινό ρολό γεμιστό με μήλο και μυρωδάτα βότανα

Ένα πανεύκολο ρολό με χοιρινό κρέας γεμιστό με μυρωδάτα βότανα, μήλο και λιαστές ντομάτες. Μιααπλή και εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα και φωτό από εδώ) για να απολαύσετε εσείς στο οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι και οι καλεσμένοι σας στο επίσημο, γιορτινό τραπέζι σας ένα πεντανόστιμο, μυρωδάτο ζουμερό κρέας!!!

Υλικά συνταγής

1.400 γρ. χοιρινό λαιμό ή χτένι σπάλας χωρίς κόκκαλο σε ένα ενιαίο μακρόστενο κομμάτι, ανοιγμένο και χτυπημένο για ρολό από το χασάπη σας

1 κ.σ. μουστάρδα

1/2 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 μέτριο μήλο τριμμένο στο τρίφτη

3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκο θυμάρι

Διαφήμιση

3 κ.σ. ανάμεικτα ψιλοκομμένα φύλλα από φασκόμηλο, δεντρολίβανο και μαϊντανό

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Έχετε ζητήσει από το χασάπη σας να σας ανοίξει το ρολό κρέατος για γέμισμα και να το “χτυπήσει” ώστε να έχετε ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινού 1,3 εκ. πάχους περίπου. Το ανοίγετε, το αλατοπιπερώνετε ελαφρώς εξωτερικά και καλά εσωτερικά και το αφήνετε στην άκρη.

Κρατάτε στην άκρη τη 1 κ.σ. θυμάρι και 1 κ.σ. βασιλικό και τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής το υπόλοιπο θυμάρι, τον υπόλοιπο βασιλικό, τις 2 κ.σ. ανάμεικτα βότανα, τις λιαστές ντομάτες και τις σκελίδες σκόρδου και τα ψιλοκόβετε πολύ καλά όλα μαζί. Μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και στο multi για λίγα δευτερόλεπτα όμως για να μη πολτοποιηθούν αλλά να έχετε ένα κοκκώδες μείγμα.

Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε το τριμμένο μήλο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά. Αλείφετε το εσωτερικό κομμάτι κρέατος με τη μουστάρδα και από πάνω το απλώνετε σε όλη την επιφάνεια (αφήνοντας 1,5 εκ. περιθώριο περιμετρικά ) το μείγμα μήλου-μυρωδικών.

Το τυλίγετε προσεκτικά, από τη μικρή πλευρά, σε σφιχτό ρολό και ή το “περνάτε” μέσα σε δίχτυ ελαστικό ή το δένετε με σπάγκο μαγειρικής με πυκνά δεσίματα. Σε ένα μπολάκι βάζετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο το βασιλικό και θυμάρι που κρατήσατε, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι τα ανακατεύετε και με αυτό το μείγμα τρίβετε καλά το ρολό στην επιφάνειά του.

Το βάζετε σε ένα πυρέξ προσθέτετε και 1 φλ. νερό (ή προαιρετικά 3/4 φλ. νερό + 1/4 φλ. λευκό κρασί) και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 – 1:15 ώρα περίπου (ανάλογα με το πάχος του κρέατος) ή μέχρι ένα θερμόμετρο κρέατος που θα βυθίσετε στο κέντρο του δείξει 62-65 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζετε ανά 15 λ και για να πάρει χρώμα απ” όλες τις πλευρές.

Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 15 λ να “ξεκουραστεί”, αφαιρείτε το δίχτυ ή το σπάγκο μαγειρικής και στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Πηγή

Διαφήμιση

logo