share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τιραμισού το κλασικό

Τιραμισού το κλασικό

Τιραμισού το κλασικό. Το εξαιρετικό Ιταλικό γλύκισμα που δεν μπορείς παρά να υποκλιθείτε στη γευστική τελειότητά του, μιας και ο απόλυτος συνδυασμός της κρέμας τυριού, του κακάου, των σαβαγιάρ και του καφέ με το ρούμι, θα απογειώσει τη γεύση σας. Το τέλειο γλύκισμα για να συνοδεύσετε το καφέ σας ή να το απολαύσετε ως το ιδανικό επιδόρπιο. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα κλασικό τιραμισού που αξίζει να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

6 μεγάλοι κρόκοι αυγών

3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2/3 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες

450 γρ. μαλακό τυρί μασκαρπόνε ή μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

1¼ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/4 φλ. τσαγιού έτοιμο βρασμένο καφέ espresso, ή βαρύ βρασμένο καφέ φίλτρου, κρύο

2 κ.σ. ρούμι

1 πακέτο (200 γρ.) μπισκότα σαβαγιάρ

Διαφήμιση

1½ κ.γ. κακάο

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια βάζετε τη κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς το μείγμα, με σύρμα, μέχρι να πάρει βράση. Μετά, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα για 1 λ να “ψηθούν” οι κρόκοι.

Αποσύρετε τη κρέμα σας από τη φωτιά, τη μεταφέρετε σε ένα μέτριο μπολ, τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη την οποία θα τοποθετήσετε απευθείας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, τη βγάζετε από το ψυγείο, προσθέτετε στη κρέμα το τυρί κρέμα και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός, στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε μαι λεία κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη.

Σε άλλο καθαρό μπολ, ρίχνετε τη κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός, σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθούν πτυχές και να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Αφήνετε τη σαντιγί στην άκρη και σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύετε καλά το καφέ με το ρούμι.

Παίρνετε ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 28×18 εκ. Βουτάτε τα σαβαγιάρ, ένα τη φορά, μέσα στο μείγμα καφέ, για λίγα δευτερόλεπτα, απλώς να βραχούν χωρίς όμως να μουλιάσουν. Τα στρώνετε το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια στρώση, στη βάση του πυρέξ, φροντίζοντας να στρωθεί όλη χωρίς να υπάρχουν κενά.

Πάνω από τα σαβαγιάρ ρίχνετε τη μισή κρέμα τυριού και την απλώνετε ομοιόμορφα. Πάνω από τη κρέμα στρώνετε ισομερώς τη μισή σαντιγί. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία με άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, βουτυγμένα στιγμιαία στο καφέ, από πάνω μια στρώση με την υπόλοιπη κρέμα τυριού και τέλος με μια στρώση με την υπόλοιπη σαντιγί.

Βάζετε τη σκόνη κακάο σε ένα μικρό σουρωτηράκι και πασπαλίζετε την επιφάνεια του τιραμισού σας. Το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-6 ώρες, πριν το σερβίρετε, για να κρυώσει καλά και αναμιχθούν οι γεύσεις. Το διατηρείτε στο ψυγείο.

Tips: Για να πετύχετε τη τέλεια σαντιγί φροντίστε να είναι ΚΡΥΑ, κατευθείαν από το ψυγείο και η κρέμα γάλακτος, αλλά να είναι απολύτως καθαρά και ΚΡΥΑ, κατευθείαν από το ψυγείο, και απολύτως καθαρά και το μπολ που θα χτυπήσετε τη σαντιγί, αλλά και οι γάντζοι του μίξερ σας.

Πηγή

Διαφήμιση

logo