share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τι πρέπει να κόψετε από τη διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Τι πρέπει να κόψετε από τη διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άνοια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μνήμης καθώς και δυσκολίες να εκτελέσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Κάθε χρόνο καταγράφονται σχεδόν 10 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά άνοιας διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη κάποια θεραπεία που να αντιστρέφει τις καταστροφικές της βλάβες στον εγκέφαλο.

Για τον λόγο αυτόν, μεγάλη έμφαση δίνεται στις προσπάθειες πρόληψης και μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας, πρωτίστως μέσω της υιοθέτησης απλών μέτρων όπως η τακτική σωματική άσκηση ή μια αλλαγή στη διατροφή.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ συστήνουν μείωση της πρόσληψης αλατιού, καθώς διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι επιφέρει στον εγκέφαλο μεταβολές που οδηγούν στην εκδήλωση συμπτωμάτων άνοιας.

Όπως υπέδειξαν τα σχετικά πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε ποντίκια, το αλάτι πυροδοτεί φλεγμονές οι οποίες στερούν από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο και παράλληλα βλάπτουν τους νευρώνες, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε διαταραχές της νοητικής λειτουργίας αλλά και της συμπεριφοράς.

Διαφήμιση

Πώς επηρεάζει το αλάτι την εγκεφαλική λειτουργία

Το αλάτι προκαλεί ανοσοαντίδραση όταν φτάνει στο έντερο και συγκεκριμένα αύξηση σε έναν τύπο ανοσοκυττάρων που ονομάζονται TH17. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων μιας χημικής ουσίας, της IL-17, που προωθεί τις φλεγμονές.

Η IL-17 με τη σειρά της προκαλεί βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τη δράση του οξειδίου του αζώτου. Όπως εξηγεί ο Δρ Costantino Iadecola, ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν τα πειράματα, το οξείδιο του αζώτου είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς μεταξύ άλλων συμβάλλει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων ώστε να εξασφαλίζεται καλή κυκλοφορία του αίματος και είναι επίσης απαραίτητο ώστε ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου να σχηματίσει νέες αναμνήσεις.

“Η καλή εγκεφαλική λειτουργία απαιτεί επαρκή και ανεμπόδιστη αιμάτωση» αναφέρει ο Iadecola, την οποία το αλάτι καθιστά δυσκολότερη μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, ο ίδιος συμπληρώνει πως οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια λόγω της υψηλής πρόσληψης αλατιού είναι αντίστοιχες και στον άνθρωπο.

Εκτός λοιπόν από τις συνέπειες που έχει το αλάτι στην αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση την καρδιά, φαίνεται πως επιβαρύνει και την εγκεφαλική λειτουργία, γι’ αυτό καλό είναι να το αποφεύγουμε όσο γίνεται, τόσο μειώνοντας τις ποσότητες που προσθέτουμε στο φαγητό κατά το μαγείρεμα όσο και περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, στα οποία συνήθως βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Πηγή

Διαφήμιση

logo