share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τι λένε τα εντερικά αέρια για την υγεία σας;

Τι λένε τα εντερικά αέρια για την υγεία σας;

Τα εντερικά αέρια τείνουν να αποτελούν αντικείμενο διακωμώδησης και θέμα μιμιδίων ή να προκαλούν αμηχανία. Όμως τα αέρια στην πραγματικότητα είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αξιολογήσετε την υγεία σας.

Από όλα τα πεπτικά προβλήματα, το πιο ενοχλητικό μπορεί να είναι τα εντερικά αέρια.

Τα εντερικά αέρια παρουσιάζονται στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Αν δεν τα απελευθερώσετε, προκαλούν έντονο πόνο στην κοιλιά και ήχους που φανερώνουν σε όλους τι συμβαίνει μέσα σας.

Παρά το γεγονός ότι τα εντερικά αέρια είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, οι κοινωνικές νόρμες σας κάνουν να τα κρατάτε μέσα σας όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, έτσι τα εντερικά αέρια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακόμα και με τις κοινωνικές σχέσεις.

Ωστόσο, όσο και να θέλετε να το κρύψετε, τα εντερικά αέρια στην πραγματικότητα αποτελούν έναν πολύ χρήσιμο δείκτη της κατάστασης της υγείας σας.

Τα εντερικά αέρια δημιουργούνται στο τέλος της διαδικασίας της πέψης προειδοποιώντας σας σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτή.

Όπως γνωρίζετε, ο σωστός μεταβολισμός της τροφής είναι θεμελιώδης για τη σωματική και την ψυχική σας υγεία.

Παίζει ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην έκκριση ορμονών, κάτι που διατηρεί την ανησυχία και τη λύπη υπό έλεγχο, για παράδειγμα.

Επομένως, είναι καιρός να αρχίσετε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στα εντερικά αέρια.

Ξεχάστε τις προκαταλήψεις και το στίγμα που τα συνοδεύουν. Να θυμάστε ότι τα αέρια είναι κάτι απολύτως φυσικό, όπως το φτέρνισμα ή η φαγούρα.

Πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε τις διεργασίες του σώματός σας.

Τι λένε τα εντερικά αέρια για την υγεία σας;

Ευερέθιστο έντερο

Αν και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνήθως χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας, κατά το πρώτο στάδιο υπάρχουν πολλά εντερικά αέρια.

Είναι φυσιολογικό να απελευθερώνονται εντερικά αέρια μέχρι και δεκατέσσερις φορές τη μέρα.

Αν υπάρχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα εντερικά αέρια δεν είναι μόνο πιο συχνά αλλά επίσης η μυρωδιά τους είναι πολύ πιο έντονη.

Αν παρατηρήσετε μια τέτοια αλλαγή, ίσως είναι καλό να δείτε έναν γιατρό.

Κακές διατροφικές συνήθειες

Όταν τρώτε υπερβολικά γρήγορα, αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα. Το πεπτικό σας σύστημα δεν έχει αρκετό χρόνο για να παράγει τα οξέα και τα υγρά που είναι απαραίτητα για την πέψη της τροφής.

Ως αποτέλεσμα παράγονται εντερικά αέρια και προκύπτουν και άλλα προβλήματα στις εντερικές κινήσεις.

Διαφήμιση

Όταν τρώτε συχνά υπερβολικά γρήγορα, μπορεί να παρουσιάσετε λοιμώξεις ή αλλεργίες που προκαλούν υπερβολικό τυμπανισμό.

Τα εντερικά αέρια είναι σύμπτωμα του έλκους και των εντερικών παρασίτων

Τα εντερικά αέρια μπορεί να φανερώνουν κάτι ασυνήθιστο στα όργανά σας όπως την παρουσία τραυμάτων ή έλκους. Τείνουν επίσης να συνοδεύονται από ρεψίματα.

Εφόσον οι παραπάνω καταστάσεις δεν οφείλονται σε συνήθειες, αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, θα προσeξετε αλλαγές στα εντερικά αέρια.

Επομένως, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό με το που προσeξετε τις αλλαγές αυτές. Πρόκειται για προβλήματα που λύνονται εύκολα αν ανιχνευτούν εγκαίρως.

Ευαισθησία σε ορισμένες τροφές και ορισμένα ροφήματα

Ίσως υποθέτετε ότι αναφερόμαστε απλώς σε αλλεργίες. Όμως, ορισμένες τροφές και ορισμένα ροφήματα μπορεί να μην προκαλούν πάντα έντονες αντιδράσεις στο σώμα· μπορεί να σας κάνουν απλώς να μην αισθάνεστε πολύ καλά.

Το σώμα σας μπορεί να δημιουργεί εντερικά αέρια για να σας πει ότι δεν μεταβολίζει σωστά κάποια ουσία, ακόμα και αν το πρόβλημα δεν συνδέεται με κάποια αυτοάνοση αντίδραση.

Ιδανικά, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο πότε έχετε πολλά εντερικά αέρια και πότε όχι. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ποιες είναι οι προβληματικές τροφές.

Παρενέργειες φαρμάκων

Αυτή η περίπτωση είναι η πιο εύκολη και η λιγότερο ανησυχητική, εκτός αν μιλάμε για παρενέργειες φαρμάκων για την αντιμετώπιση κάποιας χρόνιας νόσου. Τα εντερικά αέρια εμφανίζονται με το που αρχίζετε να λαμβάνετε τα φάρμακα.

Όταν πρόκειται για κάτι προσωρινό, γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως αυτό δεν ισχύει αν πρέπει να λαμβάνετε τα φάρμακα μακροπρόθεσμα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, συνιστούμε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Συνήθως υπάρχουν περισσότερα από ένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος, επομένως ίσως μπορείτε να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή.

Τα εντερικά αέρια είναι ενοχλητικά, όμως είναι χρήσιμα επειδή σας προειδοποιούν για κάποιο ασήμαντο πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο.

Όποτε είναι δυνατόν, απελευθερώνετε τα εντερικά αέρια και δίνετε προσοχή. Μυρίζουν άσχημα; Παρουσιάζονται συχνά; Υπάρχουν φορές που σας δημιουργούν δυσφορία;

Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει ή για να αποφασίσετε αν πρέπει να δείτε έναν γιατρό.

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: wikiHow.com και πηγη meygeia.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo