ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η ψυχική ασθένεια; Κολλάει; Υπάρχει γιατρειά;

Τι είναι η ψυχική ασθένεια; Κολλάει; Υπάρχει γιατρειά;

Τι είναι η ψυχική ασθένεια; Κολλάει; Υπάρχει γιατρειά; Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενημέρωση γύρω από το ζήτημα αυτό που ακόμη εν έτει 2016 αποτελεί ταμπού.

Επειδή όμως ο ψυχικά ασθενής δεν είναι απαραίτητα ο ψυχάκιας με το ηλεκτρικό πριόνι που ίσως φαντάζεσαι μάθε την αλήθεια πίσω από 5 κυριότερους μύθους για την ψυχική ασθένεια.

newego_LARGE_t_821_106741287.JPG

1. Διεγνώσθη ψυχασθένεια: Υπόθεση χαμένη; Δεν υπάρχει ελπίδα;

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους για την ψυχική ασθένεια είναι η πεποίθηση πως δεν υπάρχει ελπίδα. Το παραπάνω δε θα μπορούσε να μην είναι λανθασμένο. Όπως οποιαδήποτε ασθένεια, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η επιστήμη έρχεται να δώσει τη λύση. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη ειδικών μπορούν να κάνουν “θαύματα» ακόμη και όταν μιλάμε για βαριά περιστατικά. Με την κατάλληλη αγωγή και βοήθεια, ο ασθενής μπορείς να επανενταχθεί και να ζήσει φυσιολογικά.

2. Οι ψυχικά ασθενείς δεν μπορούν να εργαστούν;

Ένας ακόμη κοινός μύθος που καταρρίπτεται είναι ο παραπάνω. Στην πραγματικότητα η εργασία είναι ευεργετική για τους πάσχοντες, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν το πρόβλημα, να ανακτήσουν την ευτοεκτίμησή τους και να επανακοινωνικοποιηθούν. Πίστεψέ με ίσως και να έχεις συνάδελφο με κάποιο ζήτημα ψυχικης φύσεως και να μη το γνωρίζεις καν!

Διαφήμιση

newego_LARGE_t_821_106741286.JPG

3. Οι ψυχοπαθείς είναι όλοι βίαιοι;

Οι αριθμοί διαψεύδουν πλήρως το παραπάνω. Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε την ψυχοπάθεια με ειδεχθή εγκλήματα ή με ταινίες τρόμου, όπου κάποιος “τρελάρας» θερίζει τον θάνατο. Στην πραγματικότητα όμως λιγότερο από 3% των ψυχοπαθών μπορεί να στραφεί εναντίον άλλων και αυτό μόνο στην περίπτωση που δεν λαμβάνει θεραπεία. Οι ψυχοπαθείς είναι πρώτα επικίνδυνοι για τον ίδιο τους τον εαυτό, κατά του οποίου μπορούν να στραφούν σε περίπτωση κάποιου επεισοδίου. Με άλλα λόγια δεν είναι περισσότερο επικίνδυνοι σε σχέση με κάθε υγιή άτομο που κυκλοφορεί δίπλα μας. Αν ήταν έτσι άλλωστε, οι φυλακές θα ήταν γεμάτες μόνο με ψυχικά ασθενείς, κάτι που ως γνωστόν δεν ισχύει.

4. Οι ψυχοπαθείς πρέπει να κλείνονται σε ψυχιατρεία;

Η εποχή του ηλεκτροσόκ και του κοινωνικού αποκλεισμού των διαφορετικών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο ψυχικά άρρωστος δεν είναι ο λεπρός που πρέπει να αποσταλλεί στη Σπίνα Λόγκα αλλά ένας ασθενής που πρέπει να λάβει υποστήριξη φαρμακευτική και ψυχολογική. Η έρευνα άλλωστε έχει δείξει πως η ενσωμάτωση των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία έχει καλύτερα αποτελέσματα απ΄ότι ο εγκλεισμός τους σε ψυχιατρικές κλινικές. Μόνη προϋπόθεση βέβαια είναι η σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής για να αποτραπεί οποιαδήποτε υποτροπή.

newego_LARGE_t_821_106741285.JPG

5. Δε μπορώ να κάνω τίποτα για κάποιον με ψυχική διαταραχή;

Λάθος! Το πρώτο και κύριο που μπορείς κι επιβάλλεται να κάνεις είναι η ενημέρωση! Έχοντας γνώση του τι σημαίνει ψυχασθένεια και πώς αντιμετωπίζεται, μακριά από στερεότυπα μπορείς να βοηθήσεις έμπρακτα. Και πάνω απ΄όλα να θυμάσαι: η σχιζοφρένεια είναι ασθένεια κι ως τέτοια πρέπει ν΄αντιμετωπιστεί.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα / www.womenonly.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#εγκλήματα
#Ελλάδα
#ενημέρωση
#εργασία
#θεραπεία
#κοινωνία