share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τάρτα σοκολάτας με ξηρούς καρπούς

Τάρτα σοκολάτας με ξηρούς καρπούς

Τάρτα σοκολάτας με ξηρούς καρπούς. Μια συνταγή για μια σοκολατένια τάρτα με βάση ξηρών καρπών και γέμιση μια υπέροχη γκανάς σοκολάτας με γάλα καρύδας αρωματισμένο με πορτοκάλι, για να την απολαύσετε μικροί και μεγάλοι και να τη σερβίρετε σε όλες τις περιστάσεις στη οικογένειά σας και στους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

Για τη βάση

290 γρ. σκόνη αμυγδάλου, ή 290 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα σε σκόνη[*]

150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα στο μούλτι

60 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για άλειμμα ταρτιέρας

140 γρ. δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα

Για τη γκανάς

300 γρ. γάλα καρύδας

1/2 ακέρωτο πορτοκαλιού τη φλούδα

2 πρέζες αλάτι

300 γρ. κουβερτούρα 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη

30 γρ. σησαμέλαιο ξανθό ή φουντουκέλαιο ή όποιο έλαιο ξηρού καρπού

Διαφήμιση

χοτροαλεσμένους ξηρούς καρπούς αρεσκείας σας, για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Για τη βάση: Αν έχετε αλέσει μόνοι σας, στο μούλτι, τα αμύγδαλα σε σκόνη τα κοσκινίζετε πριν τα χρησιμοποιήσετε. Βάζετε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα δυνατό μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να “μαζευτούν” σε μια μπάλα.

Βγάζετε τη μπάλα από το μπλέντερ, τη πιέζετε ελαφρώς με τα χέρια σας να γίνει “πλακέ”, τη καλύπτετε με μεμβράνη και τη βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 20 εκ.

Μετά τη 1 ώρα, βγάζετε τη ζύμη βάσης από το ψυγείο, τη τοποθετείτε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολας και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, την ανοίγετε σε ένα φύλλο σε μέγεθος τέτοιο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.

Μεταφέρετε το φύλλο στη ταρτιέρα και καλύπτετε καλά, πιέζοντας το φύλλο ελαφρώς με τα χέρια σας, τη βάση και τα τοιχώματά της. Κόβετε με ένα μαχαίρι όση ζύμη προεξέχει πάνω από τα τοιχώματα της φόρμας και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ.

Για τη γκανάς: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το γάλα καρύδας, τη φλούδα πορτοκαλιού και το αλάτι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε μεγάλο ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγο-βράζει, φροντίζοντας να μην ακουμπά το νερό στο μπολ με τη σοκολάτα).

Αφαιρείτε τη φλούδα πορτοκαλιού από το γάλα και αδειάζετε το γάλα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, προσθέτετε και το λάδι επιλογής σας και τα ομογενοποιείτε με ραβδομπλέντερ ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα.

Αφήνετε τη γκανάς να κρυώσει για 30 λ και μετά την αδειάζετε στη ψημένη βάση της τάρτας. Τη βάζετε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί η γκανάς και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς αρεσκείας σας.

[*] Σκόνη αμυγδάλου θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ όπως Α.Β. Βασιλόπουλος

Μια συνταγή από το “Ζάχαρη &Αλεύρι” / τη βρήκαμε στο www.kathimerini.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo