share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τα 6 σημάδια υπέρτασης που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Τα 6 σημάδια υπέρτασης που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Η υψηλή αρτηριακή πίεση διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα την μετρήσετε, πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στα νούμερα, συμβουλεύει ο Paul K. Whelton, ιατρός και βασικός συγγραφέας των κατευθυντήριων γραμμών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για την αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δείχνει ότι το αίμα πιέζει περισσότερο τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί να ακούγεται ακίνδυνο, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αγγείων και να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας που φράζει τις αρτηρίες και στερεί από το σώμα το απαιτούμενο οξυγόνο, σημειώνει ο Amber Khanna, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κολοράντο.

Το σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πώς ξέρετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρότι η υπέρταση μπορεί να έχει σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, δεν έχει σχεδόν κανένα σύμπτωμα, γι’ αυτό και αποκαλείται “σιωπηλή δολοφόνος».

Οι ισχυρισμοί ότι τα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν ρινορραγίες, κοκκίνισμα του προσώπου ή αίσθημα πίεσης, δεν έχουν καμία βάση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association – AHA).

Η αδιάγνωστη υπέρταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες, επειδή πολλοί ασθενείς και γιατροί εξακολουθούν να τη θεωρούν κυρίως “ανδρικό πρόβλημα».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση με τους άνδρες, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με αυτή και να την αντιμετωπίσουν κατάλληλα.

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας συμβεί αυτό, δείτε τα σημεία που πρέπει να προσeξετε ώστε να αναζητήσετε εγκαίρως θεραπεία για την υπέρταση.

Έχετε πάνω από 130/80

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι εξαιρετικά απλή, καθώς αρκεί ένα πιεσόμετρο, το οποίο υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία και στα περισσότερα σπίτια. Επειδή η πίεση του αίματος αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, την ενυδάτωση, τον ύπνο, τη διατροφή και άλλους παράγοντες, για να έχετε μία σαφή εικόνα της δικής αρτηριακής πίεσης, πρέπει να την μετρήσετε αρκετές φορές.

Επιλέξτε κάποια χρονική στιγμή που είστε ήρεμοι και καλά ενυδατωμένοι, και επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από μια εβδομάδα ή ένα μήνα, στις ίδιες συνθήκες.

Καταγράψετε τις ημερομηνίες και τους αριθμούς της συστολικής (μεγάλης) και της διαστολικής (μικρής) πίεσης και αναφέρετέ τις στον γιατρό σας.

Διαφήμιση

Αν για πάνω από τρεις μετρήσεις η πίεσή σας ξεπερνά τους αριθμούς 130/80, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, η φυσιολογική είναι μικρότερη από 120/80 mm Hg, η αυξημένη 120-129/80, η υπέρταση πρώτου σταδίου 130-139/80-89, η υπέρταση δεύτερου σταδίου τουλάχιστον 140/90 και η υπερτασική κρίση όταν είναι πάνω από 180/120.

Η μητέρα ή ο πατέρας σας έχουν υπέρταση

Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, πρέπει όμως να λαμβάνεται υπόψιν και η κληρονομικότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς. Περισσότερο πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν παππούδες, γονείς ή αδέρφια που υπέστησαν καρδιακή προσβολή σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών.

Έχετε συχνά πονοκέφαλο ή πνευματική σύγχυση

Μερικοί πάσχοντες από υπέρταση μπορεί να εκδηλώνουν ήπιους, χρόνιους πονοκεφάλους και/ή πνευματική σύγχυση. Αυτά τα συμπτώματα όμως, δεν είναι έντονα, παρά μόνο στις περιπτώσεις που η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή.

Αν έχετε έντονο πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί, με ή χωρίς ρινορραγία, μπορεί να παθαίνετε υπερτασική κρίση και χρήζετε επείγουσας εξέτασης από γιατρό.

Φούσκωμα και πρόβλημα στην ούρηση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά συνδέεται με τον διαβήτη και τη νεφρική νόσο, γι’ αυτό πολλές γυναίκες εμφανίζουν φούσκωμα και μειωμένη ούρηση. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν πρόβλημα στα νεφρά όταν αντιλαμβάνονται την υπέρταση. Δίνετε προσοχή στις συνήθειες ούρησης και συμβουλευτείτε γιατρό αν παρατηρήσετε σοβαρές αλλαγές.

Επιδείνωση της όρασης

Η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, προκαλώντας τη διόγκωσή τους. Αυτό μπορεί να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, αν και συνήθως πρόκειται για μεταγενέστερο σύμπτωμα υπέρτασης. Εάν έχετε θολή όραση ή παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στην όρασή σας, δείτε αμέσως γιατρό.

Ζάλη και προβλήματα ισορροπίας

Η ξαφνική ζάλη και η απώλεια της ισορροπίας, μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω υπέρτασης. Εάν η ζάλη είναι δικαιολογημένη από κάτι προφανές, όπως το να σηκωθείτε απότομα ή να βλέπετε μια 3D ταινία, καθώς και αν υποχωρήσει γρήγορα, δεν είναι ανησυχητική. Αν όμως το σύμπτωμα έχει μεγάλη διάρκεια, μην το αγνοήσετε.

Πηγή: womenshealthmag.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo