share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Τα 4 μυστικά για να μην τα παρατάς όποτε ξεκινάς γυμναστική

Τα 4 μυστικά για να μην τα παρατάς όποτε ξεκινάς γυμναστική

Δοκίμασες πολλές φορές να γραφτείς στο γυμναστήριο, αλλά κάθε φορά, τα παρατάς σχετικά νωρίς; Αν επικεντρωθείς στα συναισθήματά σου, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου ότι την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις να αθλείσαι, δεν θα σταματήσεις πριν πετύχεις τους στόχους σου. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι περίπου το 50% των μελών γυμναστηρίου το εγκαταλείπουν μέσα στους πρώτους 6 μήνες από την ημέρα που εγγράφονται για να ξεκινήσουν να γυμνάζονται. Με βάση αυτήν την παρατήρηση, δύο ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους ανθρώπους να διατηρούν τα κίνητρά τους μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.

Ειδικότερα, ο πρώτος συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Benjamin Wienke, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Αθλητικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ στη Γερμανία, μαζί με τον Darko Jekauc του Τμήματος Αθλητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας, εξέτασαν το κατά πόσο τα συναισθήματα παίζουν κάποιο ρόλο στο φαινόμενο.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στο blog των επιστημονικών περιοδικών Frontiers In, οι ερευνητές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στα συναισθήματα, ως έναν εναλλακτικό, ψυχολογικό τρόπο δημιουργίας και επιλογής προγράμματος γυμναστικής, η οποία έως σήμερα γινόταν με βάση τις αρχές της αθλητικής επιστήμης.

Τα 4 μυστικά για να μην τα παρατάς όποτε ξεκινάς γυμναστική

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι Wienke και Jekauc πήραν συνεντεύξεις από άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες των συμμετεχόντων όσο αφορά τα επίπεδα σωματικής άσκησης, τις δραστηριότητες/ασκήσεις που προτιμούν και τον γενικότερο τρόπο ζωής τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν -αναμενόμενα- ότι ανάμεσα σε όσους εκ των συμμετεχόντων μπορούσαν να διατηρούν μία τακτική ρουτίνα άσκησης, ο κοινός παράγοντας ήταν η απόλαυση που λάμβαναν από τη γυμναστική.

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την απόλαυση;

Με βάση τη διαπίστωση, οι ερευνητές πέρασαν στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers In Psychology, αναζητώντας ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι οι παράγοντες που πυροδοτούν την απόλαυση από τη γυμναστική.

Διαφήμιση

Τα 4 μυστικά για να μην τα παρατάς όποτε ξεκινάς γυμναστική

Πραγματοποιώντας περαιτέρω ανάλυση των απαντήσεων των συμμετεχόντων, οι ερευνητές αποκάλυψαν τέσσερις παράγοντες -κοινούς σε άνδρες και γυναίκες- οι οποίοι παράγουν θετικά συναισθήματα στους ανθρώπους, για τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν. Αυτοί είναι, με σειρά ξεκινώντας πρώτα από τον πιο σημαντικό:

  • Η αυτό-αντιλαμβανόμενη ικανότητα (η επιτυχία σε κάτι, η αίσθηση ότι αποκτάς μαεστρία σε κάτι ή η νίκη σε ένα άθλημα)
  • Η κοινωνική αλληλεπίδραση (η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή η γυμναστική με παρέα)
  • Το νέο της εμπειρίας (η συμμετοχή σε νέες δραστηριότητες ή η συχνή αλλαγή προγραμμάτων)
  • Η επιβράβευση της σωματικής προσπάθειας (το αίσθημα της “χαρούμενης» κούρασης που ξέρεις ότι θα αποδώσει)

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των δύο ερευνητών, αν κανείς επιθυμεί να παραμείνει πιστός σε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, καλά θα κάνει να φροντίσει να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότερες από τις παραπάνω συνθήκες.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που ξεκινούν γυμναστική, αν θέλουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην τα παρατήσουν, θα έπρεπε να επιλέξουν μία άσκηση ή ένα άθλημα το οποίο τους επιτρέπει να αισθάνονται ότι γίνονται σταδιακά καλύτεροι, γίνεται με καλή παρέα, μπορεί να τροποποιηθεί και είναι αρκετά έντονο ώστε στο τέλος να αισθάνονται ότι έκαναν κάτι σημαντικό.

Αλλά η αλλαγή δεν είναι μόνο στο χέρι των απλών ανθρώπων. Οι επαγγελματίες του χώρου της γυμναστικής μπορούν να διδαχθούν από τα συμπεράσματα της έρευνας.

“Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για να αλλάξει η εστίαση των αθλητικών προγραμμάτων, με στόχο να βρίσκουν [και να προσφέρουν] αυτό που αγαπά ο κόσμος, δίνοντας λιγότερη σημασία σε τεχνικές πληροφορίες όπως το μέτρημα των θερμίδων», σχολίασε ο Wienke. “Αν τα προγράμματα γυμναστικής ικανοποιούσαν τους παραπάνω τέσσερις παράγοντες, θα μπορούσαν να αυξήσουν την αφοσίωση των ανθρώπων σε αυτά και να τους βοηθήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία να πετύχουν τους στόχους τους».

Πηγή: www.pathfinder.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo