share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Συμφόρηση στο στήθος λόγω κρυολογήματος: 7 τρόποι ανακούφισης

Συμφόρηση στο στήθος λόγω κρυολογήματος: 7 τρόποι ανακούφισης

Για πάρα πολλούς ανθρώπους, ο χειμώνας είναι συνώνυμο της συμφόρησης στο στήθος, μιας κατάστασης που οφείλεται στη συσσώρευση βλέννας που δεν αποβάλλεται, όσο και αν βήχετε.

Η συμφόρηση στο θώρακα μπορεί να προκληθεί από πολλές καταστάσεις, μεταξύ των οποίων το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακουφιστείτε, από σπιτικές θεραπείες, όπως η χρήση ατμού, μέχρι φάρμακα.

Υγραντήρας

Η χρήση υγραντήρα στο σπίτι συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποσυμφόρηση του στήθους. Η υγρασία βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας που έχει συσσωρευτεί στο στήθος και μπορεί να αποβληθεί ευκολότερα. Βεβαιωθείτε μόνο ότι τον χρησιμοποιείτε σωστά, καθώς ο υγραντήρας ευνοεί την αναπαραγωγή μυκήτων και μούχλας στο σπίτι. Είναι επίσης σημαντικό να τον καθαρίζετε τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Εισπνοές ατμού

Η παραμονή στο ζεστό ντους είναι ένας στοχευμένος τρόπος για να πάρετε την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται ο θώρακάς σας. Άλλη επιλογή είναι να γεμίσετε ένα μπολ με ζεστό νερό και αφού καλύψετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, να κάνετε εισπνοές πάνω από το μπολ. Ο ζεστός ατμός βοηθά στο άνοιγμα των αεροφόρων οδών και στην αποβολή της βλέννας. Μην κάνετε εισπνοές αν έχετε άσθμα, καθώς μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα.

Άφθονα υγρά

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας και την απόχρεμψη. Πίνετε ζεστά ροφήματα, κατά προτίμηση τσάι και αποφεύγετε τον καφέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κοτόσουπας επίσης βοηθά στην αποσυμφόρηση του θώρακα, επειδή μειώνει τη φλεγμονή. Εκτός από τον καφέ, αποφεύγετε και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Μέλι

Άλλη μία φυσική θεραπεία για τη θωρακική συμφόρηση είναι το ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι. Μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό από τη δεξτρομεθορφάνη, ένα συστατικό που περιέχουν τα κατασταλτικά του βήχα, και κατάφερε να “μαλακώσει» τον νυχτερινό βήχα και να βελτιώσει τον ύπνο στα παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Διαφήμιση

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια από φυτικές πηγές, είναι ακόμη ένα φυσικό φάρμακο για τη θωρακική συμφόρηση. Μελέτη που εξέτασε 14 διαφορετικά αιθέρια έλαια, διαπίστωσε ότι είχαν ισχυρή δράση έναντι πολλών βακτηρίων. Παρόλο που οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι λιγότερο συχνές από τις ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί να προκαλέσουν έντονη συμφόρηση στο στήθος.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και των λοιμώξεων στα ιγμόρεια. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μειώνουν τη φλεγμονή και ανοίγουν τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή.

Αποχρεμπτικά

Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται συνήθως από ιογενείς λοιμώξεις. Αν και οι θεραπείες δεν απομακρύνουν τους ιούς, μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τα αποχρεμπτικά περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται γουαϊφενεσίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της βλέννας στο στήθος.

Καμφορά

Η έρευνα έχει δείξει ότι η εντριβή με κρέμες που περιέχουν καμφορά, μενθόλη και έλαιο ευκαλύπτου, μπορούν να ανακουφίσουν τη θωρακική συμφόρηση και να βελτιώσουν τον ύπνο των παιδιών.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Συχνά η θωρακική συμφόρηση είναι μια μικρή ενόχληση που δεν απαιτεί θεραπεία. Ακόμη και αν έχετε βήχα και βλέννες, είναι κάτι που μπορείτε να διαχειριστείτε. Αν όμως η συμφόρηση και ο βήχας δεν υποχωρούν, οι βλέννες έχουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα ή αν δείτε αίμα σε αυτές, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, ο οποίος θα σας πει αν χρειάζεστε κάποια ειδικά φάρμακα ή περαιτέρω εξετάσεις.

Πηγή: health.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo