share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Που βοηθάει το μαρούλι

Που βοηθάει το μαρούλι

Τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο οι πράσινες σαλάτες έχουν την τιμητική τους, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε συνδυασμούς υλικών και γεύσεων. Βέβαια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πράσινη σαλάτα χωρίς μαρούλι, καθώς πρόκειται για ένα βασικό της συστατικό. Ας δούμε λοιπόν, τι θρεπτικά συστατικά έχει να μας προσφέρει.

Το μαρούλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και πολύτιμη για την υγεία των οστών. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε συστατικά που προστατεύουν την όραση και την υγεία των ματιών, όπως το β-καροτένιο, που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.Από την άλλη, περιέχει σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος, καθώς και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C. Τέλος, τη θρεπτική αξία του μαρουλιού συμπληρώνουν οι φυτικές ίνες και ορισμένα πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το κάλιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο.

-Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, παρέχοντάς μας πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.

-Μας παρέχει και βιταμίνη C για δυνατό ανοσοποιητικό. Αν μάλιστα του προσθέσετε και λίγο λεμόνι, η βιταμίνη C εκτοξεύεται.

Διαφήμιση

-Βοηθά στην ισορροπία του οργανισμού και της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε κάλιο.

-Μας παρέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που κάνουν καλό στα οστά.

-Η πλούσια περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή προλαμβάνει αρκετά είδη καρκίνων (π.χ. πνεύμονα, μαστού, δέρματος, τραχήλου και στομάχου).

-Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.

Διαφήμιση

logo