share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πώς θα καταλάβετε τα «κρυφά» συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 2;

Πώς θα καταλάβετε τα «κρυφά» συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια που συμβαίνει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, λόγω της συσσώρευσης λίπους. Ο διαβήτης τύπου 2 ευθύνεται για το 90% περίπου των περιπτώσεων διαβήτη. Η παχυσαρκία σε άτομα με γενετική προδιάθεση στο διαβήτη τύπου 2 θεωρείται κύρια αιτία της ασθένειας.

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη. Παλιά ονομαζόταν “ενήλικος διαβήτης» ή “μη ινσουλινοεξαρτώμενος» διαβήτης. Όταν πάσχετε από διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη (την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος) όπως πρέπει. Κανονικά, τα κύτταρα του σώματος απορροφούν τη γλυκόζη και τη χρησιμοποιούν ως “καύσιμο».

Με το διαβήτη τύπου 2, η γλυκόζη παραμένει στο κυκλοφορικό σύστημα, επειδή η φυσιολογική παροχή ινσουλίνης -της ορμόνης που ρυθμίζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα- εμφανίζει δυσλειτουργία ή δεν εξασφαλίζεται σε επαρκή ποσότητα από τον οργανισμό.

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων έντονη δίψα και συχνή ούρηση ή αποβολή μεγάλου όγκου ούρων. Επίσης, αν έχετε διαβήτη, έχετε μεγαλύτερη προδιάθεση σε καρδιαγγειακά προβλήματα, επειδή η πάθηση αποτελεί μέρος ενός συνδρόμου ή ενός συνόλου παθήσεων που προκαλούν υπέρταση και αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το υψηλό επίπεδο γλυκόζης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, στα νεύρα και στην όραση.

Πώς θα καταλάβετε τα “κρυφά» συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 2;

Αυξημένη συχνότητα ούρησης και έντονη δίψα

Αν έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπάρχει η πιθανότητα να έχετε διαβήτη. Τα νεφρά στην προσπάθεια τους να ξεφορτωθούν την περισσευούμενη γλυκόζη του αίματος, σας στέλνουν στο μπάνιο αρκετές φορές, ενώ αυξάνεται και η ανάγκη σας για νερό, για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών. Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα δείχνουν τους τρόπους που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας για να αντιμετωπίσει το υψηλό ζάχαρο στο αίμα.

Κόπωση και εκνευρισμός

Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στα κύτταρα του οργανισμού τον κουράζουν, καθώς προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να λειτουργήσει, παρά τη σημαντική έλλειψη ενέργειας. Επιπλεόν, όταν κάποιος καλείται να διακόπτει συχνά τον ύπνο το κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αποβάλει την περίσσεια γλυκόζης που έχει στο αίμα, έχει ακόμα ένα λόγο να νιώθει κουρασμένος.

Η κούραση συνδέεται άμεσα με τον συνεχή εκνευρισμό, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η νόσος με σχετική αγωγή, ο οργανισμός επανακτά τη χαμένη του ενέργεια και ο διαβητικός τη χαμένη του διάθεση.

Απώλεια βάρους

Τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα είναι επίσης ικανά να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια βάρους. Τα κύτταρα δεν λαμβάνουν τη γλυκόζη που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, δεδομένης της απουσίας ή σημαντικής έλλειψης της ινσουλίνης, και ο οργανισμός αναγκάζεται να πάρει την ενέργεια που θέλει από τις πρωτεΐνες της μυικής μάζας, καταλήγοντας έτσι σε απώλεια βάρους.

Επιπλέον, τα νεφρά δουλεύουν υπερωρίες για να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερο το ζάχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που απαιτεί περισσότερη ενέργεια και συνεπαγόμενη απώλεια θερμίδων.

Πείνα

Απότομες αλλαγές στην όρεξη είναι ακόμα ένα πιθανό σημάδι του διαβήτη, όταν ανεβαίνουν ή πέφτουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Στην απότομη πτώση γλυκόζης, ο οργανισμός νομίζει ότι δεν έχει τραφεί και ζητάει ακόμα περισσότερη ενέργεια για να τραφούν τα κύτταρα, γι’ αυτό και πεινάει.

Διαφήμιση

Δερματικά προβλήματα

Η φαγούρα, που είναι αποτέλεσμα ξηροδερμίας ή κακής κυκλοφορίας, είναι συχνά ένδειξη διαβήτη, όπως είναι και η σκούρα απόχρωση σε σημεία που διπλώνει το δέρμα, όπως είναι η βάση του λαιμού και οι μασχάλες. Όσοι έχουν αυτά τα συμπτώματα του πιο σκούρου δέρματος, μπορεί να μην έχουν μεν εκδηλωμένο διαβήτη, αλλά ήδη ο οργανισμός τους εμφανίζει αντιστάσεις απέναντι στην παραγωγή της ινσουλίνης.

Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα

Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα σε χέρια και πόδια, μαζί με πρήξιμο και πόνο είναι σημάδι πως τα νεύρα έχουν μάλλον τραυματιστεί από τις επιπτώσεις του διαβήτη. Και σε αυτή την περίπτωση, όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα τόσο το καλύτερο. Συμπτώματα που αν και επιμένουν, αγνοούνται, είναι πιθανότερο να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά, από τις περιπτώσεις που λαμβάνεται άμεσα η αρμόζουσα αγωγή.

Αργή επούλωση

Μολύνσεις, εκδορές και μελανιές που αργούν να επουλωθούν είναι ακόμα ένα σύνηθες σύμπτωμα του διαβήτη. Τα αιμοφόρα αγγεία, τραυματίζονται από τις υπερβολικές ποσότητες γλυκόζης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το αίμα να φτάσει σε όλα τα σημεία του σώματος, ώστε να επουλώσει τυχόν πληγές.

Θολή όραση

Η διαστρεβλωμένη όραση και οι απότομες λάμψεις είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα συμπτώματα της νόσου του διαβήτη και πρόκειται ουσιαστικά για πρόβλημα διάθλασης. Τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου αλλοιώνουν το σχήμα του ματιού οδηγώντας έτσι στην αλλοιωμένη όραση.

Το καλό είναι ότι αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ο διαβήτης και τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους όρια, αποκαθίσταται και η όραση. Αν όμως, παραμείνουν τα επίπεδα υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς θεραπευτική αγωγή, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μόνιμη ζημιά, μέχρι και τύφλωση, η οποία δεν είναι αναστρέψιμη.

Τα φυστίκια βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελεγχθούν με την κατανάλωση φιστικιών, τα οποία συμβάλλουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα φυστίκια και το φυστικοβούτυρο μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν τις απότομες αυξομειώσεις της ινσουλίνης μετά την κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η κατανάλωση φιστικιών πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά συμβάλλουν στην αύξηση της φλεγμονής και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του διαβήτη.

Πηγή

Διαφήμιση

logo