share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πώς να μην πάθετε Κρυολόγημα και Γρίπη αυτόν το Χειμώνα

Πώς να μην πάθετε Κρυολόγημα και Γρίπη αυτόν το Χειμώνα

Κάθε χρόνο, ο τυπικός ενήλικας υπολογίζεται ότι “κολλάει” δύο ή τρία κρυολογήματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει και φέτος το ίδιο με εσάς! Εκτός από το καλό πλύσιμο των χεριών (με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα), υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο να αρρωστήσετε.

Και ακόμα κι αν σας πιάσει κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη, να είστε σε θέση να συντομεύσετε τη διάρκεια της ασθένειάς σας.

Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να το πετύχετε αυτό:

Φάτε γιαούρτι, ή κεφίρ για πρωινό

Οι ίδιες ζωντανές καλλιέργειες (μικροοργανισμοί) που συμβάλλουν στην μείωση των προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από το κρυολόγημα. Μια επιστημονική μελέτη του 2011 στηρίζει την απόδειξη αυτή: Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή μέσω τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ κλπ) είχαν 12% λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Να αερίζετε τακτικά το σπίτι

Αν περνάτε πολλές ώρες μέσα σε ένα δωμάτιο με “πυκνή” και “βαριά” ατμόσφαιρα, ειδικά μαζί με κάποιον που μπορεί να ταλαιπωρείται από κάποιο κρυολόγημα, αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Ο φρέσκος αέρας που θα ανανεώσει την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι θα απομακρύνει τα αιωρούμενα σωματίδια των ιών.

Φάτε μανιτιάρια

Διαφήμιση

Είτε ως συμπλήρωμα στο φαγητό σας, είτε ως βασικό συστατικό (πχ μανιταρόσουπα), τα μανιτάρια μπορούν να σας προστατεύσουν από τις αρρώστιες του χειμώνα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Nutrition απέδειξε την ευεργετική επίδραση των μανιταριών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μαγειρεμένα μανιτάρια shiitake καθημερινά για έναν μήνα παρουσίασαν υψηλότερους αριθμούς κυττάρων-Τ και λιγότερη φλεγμονή στον οργανισμό τους.

Σταματήστε να αγγίζετε συνεχώς το πρόσωπό σας

Όλοι οι γιατροί θα σας το επιβεβαιώσουν: το να αγγίζετε διαρκώς το πρόσωπό σας και ειδικά τα χείλη σας, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητές σας να κολλήσετε κάποιον ιό. Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι κάτι που εσείς δεν κάνετε συχνά, ξανασκεφτείτε το: ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του με τα χέρια και τα δάχτυλά του τουλάχιστον τρεις φορές την ώρα!

Να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ

Επωφεληθείτε από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια νύχτες του χειμώνα και κοιμηθείτε καλά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine έδειξε ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από 7 ώρες ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα, σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμόντουσαν για τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

Να πίνετε άφθονα υγρά

Τα υγρά θα βοηθήσουν στην διάλυση της βλέννας που παράγει το σώμα σας όταν είστε άρρωστοι. Και όταν αυτή η γεμάτη μικρόβια βλέννα είναι πιο λεπτή/ρευστή, είναι ευκολότερο να την καθαρίσετε από το σύστημά σας. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών (νερό και άλλα υγρά) την ημέρα.

ΠΗΓΗ: www.health.com , www.iatropedia.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo