share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη μνήμη μας ενώ μεγαλώνουμε;

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη μνήμη μας ενώ μεγαλώνουμε;

Μήπως αρχίσατε να ξεχνάτε; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο Alzheimer και ένα τεστ για να τσεκάρετε τη μνήμη σας.

Η νόσος Alzheimer αποτελεί μια μορφή γεροντικής άνοιας και μάστιγα στις μέρες μας. Είναι μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα, το οποίο βαραίνει πέραν από τους ασθενείς, τους φροντιστές τους, αλλά και τα συστήματα υγείας. Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αργά και επιδεινώνονται σταδιακά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν; Υπάρχει τρόπος να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη μας όσο μεγαλώνουμε;

Συγκεντρώσαμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πιο συχνή μορφή άνοιας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να προστατευτείτε αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Μάιο του 2017, η άνοια είναι ένα σύνδρομο που συνοδεύεται από υποβάθμιση της μνήμης, της σκέψης, της συμπεριφοράς και της ικανότητας εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Αν και επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Παγκοσμίως, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια και τα νέα περιστατικά αγγίζουν τα 9,9 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την “Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών», ανάγοντας στον ελληνικό πληθυσμό δεδομένα άλλων χωρών, σήμερα στη χώρα μας πρέπει να υπάρχουν 150.000-200.000 ασθενείς με τη νόσο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 500.000 ασθενείς το 2050.

Τα συμπτώματα της νόσου

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο είναι η ηλικία, ωστόσο δεν αφορά μόνο στους ηλικιωμένους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Μετά τα 65 έτη, ο επιπολασμός της άνοιας διπλασιάζεται ανά πενταετία. Στα αρχικά στάδια, η απώλεια μνήμης είναι μικρή, αλλά στα προχωρημένα στάδια οι ασθενείς δεν μπορούν να συζητήσουν και να ανταποκριθούν στο περιβάλλον. Μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων οι ασθενείς ζουν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια.

Το πιο σύνηθες αρχικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία να συγκρατεί κάποιος νέες πληροφορίες, καθώς οι αλλαγές τις περισσότερες φορές συμβαίνουν στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση. Καθώς εξελίσσεται η νόσος, εμφανίζονται σοβαρότερα συμπτώματα, όπως έλλειψη προσανατολισμού, αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά, σοβαρή απώλεια μνήμης, σύγχυση, καχυποψία, δυσκολία στην ομιλία, στην κατάποση και στο περπάτημα.

Άνθρωποι με απώλεια μνήμης ή άλλες πιθανές ενδείξεις Alzheimer ενδεχομένως είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Τα συμπτώματα άνοιας συνήθως είναι πιο φανερά στο οικείο περιβάλλον. Όποιος παρατηρήσει συμπτώματα που μοιάζουν με της άνοιας, θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα γιατρό.

Υπάρχει θεραπεία;

Η νόσος Alzheimer δεν έχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές για τα συμπτώματα. Αν και δεν μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου, οι επιστήμονες μπορούν να επιβραδύνουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων άνοιας και να βελτιώσουν τη ζωή ασθενών και φροντιστών.

Διαφήμιση

Η ικανότητα της μνήμης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας νευρικού συστήματος και εγκεφαλικών κυττάρων. Με την πάροδο του χρόνου και την επίδραση του άγχους, της κακής διατροφής και των έντονων ρυθμών ζωής, η λειτουργία της μνήμης εκπίπτει σταδιακά.

Αυτό που θα καθορίσει το αν τελικά δεν θα χάσουμε τη μνήμη μας είναι η διατήρηση της ορθής λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα κύτταρα αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα, την κυτταρική μεμβράνη, η οποία διαχωρίζει και προστατεύει τα οργανίδιά του από το εξωτερικό περιβάλλον. Ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες, ο καθένας από τους οποίους συνδέεται με άλλους και δημιουργεί δίκτυα επικοινωνίας. Ομάδες νευρώνων έχουν εξειδικευμένη δράση. Ορισμένοι εμπλέκονται στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη και άλλοι στην ακοή, την όραση και την όσφρηση. Τα κύτταρα επίσης επεξεργάζονται και αποθηκεύουν πληροφορίες και επικοινωνούν με άλλα κύτταρα. Απαραίτητος είναι ο συντονισμός, τα καύσιμα μόρια και το οξυγόνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νόσος εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Εξάπλωση της βλάβης οδηγεί σε όλο και περισσότερα μη λειτουργικά κύτταρα, τα οποία προοδευτικά πεθαίνουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεπανόρθωτων βλαβών για τον εγκέφαλο.

Η σημασία των φωσφολιπιδίων στην εμφάνιση της νόσου

Τα φωσφολιπίδια αποτελούν το δομικό υλικό της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων, των οποίων η χημική συμπεριφορά παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κυττάρων γενικότερα. Κατέχουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη, την ωρίμανση και τη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που καθορίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Λόγω ηλικίας, τα φωσφολιπίδια αρχίζουν να φθίνουν, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος να μη λειτουργούν όπως πριν κι έτσι να νιώθουμε ότι ξεχνάμε. Για να διατηρηθεί η μνήμη σε υγιές επίπεδο, πρέπει τα φωσφολιπίδια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ώστε οι κυτταρικές μεμβράνες να διατηρούνται αναλλοίωτες και τα κύτταρα υγιή και λειτουργικά.

Η σημασία των φωσφολιπιδίων επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον από τους Mapstone και συνεργάτες, το 2014. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι από τους 525 συμμετέχοντες, άνω των 70 ετών, όσοι εμφάνιζαν συστηματική μείωση 10 συγκεκριμένων φωσφολιπιδίων στο αίμα είτε είχαν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας, είτε εκδήλωσαν το επόμενο άμεσο διάστημα, μέσα στην τριετία. Το ποσοστό επιτυχίας του τεστ έφθασε πάνω από 90%!

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη μνήμη μας;

Στη διατήρηση της μνήμης βοηθά το σκεύασμα Memovigor 2, που είναι κατάλληλο για διατήρηση και βελτίωση της μνήμης, την προστασία και επιβράδυνση της εκφύλισης των κυττάρων, της νόσου Alzheimer και της γεροντικής άνοιας. Είναι ιδανικό και για vegetarians και vegans. Μπορεί να λαμβάνεται από την ηλικία των 14 ετών και άνω.

Το Memovigor 2 περιέχει τέσσερα φωσφολιπίδια, τη φωσφατιδυλοσερίνη, τη φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, τη φωσφατιδυλοχολίνη και τη φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη. Αποτελούν τα βασικά φωσφολιπίδια που δομούν τις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το μύρτιλο, το σελήνιο και το λινολεϊκό οξύ, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Και βιταμίνες συμμετέχουν στη σύνθεση του προϊόντος. Συγκεκριμένα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αποτελούν τροφή για τα κύτταρα του νευρικού συστήματος, και Gingko Biloba, που ενισχύει τη μικροκυκλοφορία.

Έτσι, θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο διανέμονται αποτελεσματικά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Το γλουταμινικό οξύ και η L-ακετυλοκαρνιτίνη είναι θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα ώστε αυτά να επιτελούν σωστά τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά μέταλλα: Μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών.

Μπορείτε να τσεκάρετε τη μνήμη σας με ένα απλό τεστ πατώντας εδώ

Δείτε και σχετικό video εδώ

Πηγή

Διαφήμιση

logo