share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πως η θετική ψυχολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Πως η θετική ψυχολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

“Ο ένας κοιτάζει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλούνται.» Εμμάνουελ Καντ

Όλοι μας λίγο πολύ είμαστε εξοικειωμένοι με την αρνητικότητα της καθημερινότητας. Άγχος, ευθύνες, στρες, τρέξιμο, κίνηση και πάλι άγχος. Και το αποτέλεσμα; Τοξικότητα, κούραση και δυσανεξία. Δυσανεξία για ζωή…

Σκεφτείτε ένα πρωινό από εκείνα που πάτε στη δουλειά, φανταστείτε πως είστε σε ένα γεμάτο ασφυκτικά μετρό, οι στάσεις περνούν μαζί με τα λεπτά του δευτερολέπτου. Ίσως και να είναι μία από εκείνες τις ημέρες που καθυστερήσατε να πάτε στο γραφείο κι η διαδρομή ήταν μια άκρως στρεσογόνα διαδικασία, μπορεί και να σπρώξατε τον μπροστινό ή την μπροστινή σας και να μορφάσατε έντονα σε κάθε παραπλήσιο κοινωνικό σκούντημα. Κι όλα αυτά γιατί;

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσατε να δείτε τελείως διαφορετικά την ίδια κατάσταση. Θα μπορούσατε να είστε χαρούμενος ή χαρούμενη για το ότι άλλη μια μέρα ξεκίνησε στους δραστήριους ρυθμούς της. Θα προσφέρετε τις επαγγελματικές σας υπηρεσίες κι η ολιγόλεπτη καθυστέρησή σας ίσως περάσει απαρατήρητη. Το μεσημέρι θα απολαύσετε το γεύμα σας κι ίσως μια απογευματινή βόλτα με φίλους να σας περιμένει. Στη σκέψη όλων αυτών τα πράγματα αλλοιώνουν τον αρνητισμό τους κι ένα χαμόγελο ίσως διαγραφεί στα χείλη σας. Οι συνεπιβάτες σας μετατρέπονται ξάφνου σε ανθρώπους που γυρεύουν την ευγένειά σας και μοιράζονται μαζί σας το προνόμιο μιας ταχείας μετακίνησης. Τώρα όλα φαντάζουν ιδανικά. Κι έτσι είναι.

Η ζωή είναι τόσο όμορφη, όσο θέλουμε να τη βλέπουμε. Κι είναι ρεαλιστικό το ότι το κάθε τι, η κάθε στιγμή που περνά “φορά τη ματιά της αντίληψής μας» και παίρνει τη χροιά που εμείς της δίνουμε. Τίποτα δεν είναι απόλυτα άσχημο φτάνει να φοράμε τα κατάλληλα εσωτερικά γυαλιά για να δούμε τα ψήγματα της ομορφιάς του.

Διαφήμιση

Αρκεί η θετικότητα για μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή. Και αυτήν ακριβώς προάγει ο καινοτόμος κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας που στρέφει το ενδιαφέρον του στα θετικά συναισθήματα, στη χαρά, στην αγάπη, στην ευτυχία… Σε αντίθεση με άλλους κλάδους η Θετική Ψυχολογία στοχεύει στην αναζήτηση, διερεύνηση και αξιοποίηση όλων αυτών των θετικών συναισθημάτων που αποτελούν απαραίτητο συστατικό για την ύψιστη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Αρκετοί ψυχαναλυτές χρησιμοποιούν τη μέθοδο της θετικότητας και εναρμονίζουν τη θεραπεία με την ικανότητα του ατόμου να βλέπει και να διατηρεί μια γενικευμένη θετική στάση απέναντι στη ζωή και στο οτιδήποτε καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά.

Εμείς όμως πώς μπορούμε σε προσωπικό επίπεδο να ζούμε με θετικό πρόσημο;

Είναι αρκετά απλό…

Πέρα από την καινοτόμα μεταστροφή της αντίληψής μας – από αρνητική σε θετική – υπάρχουν διάφορα τρικ τα οποία μπορούμε να επικαλούμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε σε δύσκολα συναισθηματική θέση.

Πρώτα απ’ όλα να χαμογελάμε, απλά, μεστά και εύμορφα.

Να νιώθουμε βαθιά και απόλυτη ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε και να αξιολογούμε θετικά το κάθε τι όσο άσχημο κι αν είναι.

Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πως πέρα από τις ασχήμιες η ζωή μας είναι ένα όμορφο δώρο και πως κάθε δυσκολία όσο άσχημη κι αν είναι, θα περάσει και θα μας αφήσει μια γλυκιά γεύση μαθήματος ζωής κι εσωτερικής ενδυνάμωσης.

Έπειτα να αποδράσουμε στη φύση, να χαρούμε τον ήλιο και την παιδική μας αθωότητα (αυτή που υπάρχει κρυμμένη μέσα σας).

Να απολαύσουμε αυτό το καταπιεσμένο αίσθημα της ελευθερίας που περιορίστηκε από το φόρτο των ευθυνών μας και να θυμόμαστε πως ακόμα και τις άσχημες στιγμές τα πράγματά είναι “όσο χειρότερα μπορούν να είναι κι όσο καλύτερα μπορούν να γίνουν».

Διαφήμιση

logo