share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

ΠΟΙΟΥΣ τσιμπούν τα κουνούπια; Οι επιστήμονες απαντούν και συμβουλεύουν…

ΠΟΙΟΥΣ τσιμπούν τα κουνούπια; Οι επιστήμονες απαντούν και συμβουλεύουν…

Ποιους ανθρώπους προτιμούν τα κουνούπια

Για να εντοπίσουν τα κουνούπια τα θηράματά τους χρειάζονται διοξείδιο του άνθρακα, ζέστη, υγρασία, μυρωδιά και όραση. Όταν, λοιπόν, μας μυρίζουν, διεγείρεται μέσα τους ένα αριθμός χημικών. Μελέτη του 2000 αναγνώρισε 346 χημικά που εκλύει η μυρωδιά του ανθρώπινου χεριού, εκ των οποίων τα 277 μπορεί να προσελκύσουν κουνούπια.

Τα πιο χαρακτηριστικά χημικά που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να αναγνωρίσουν και να τσιμπήσουν τους ανθρώπους περιλαμβάνουν το L-γαλακτικό οξύ, την αμμωνία, τα καρβοξυλικά οξέα και την οκτενόλη, και όλα αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Σε πειράματα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι προσθέτοντας L-γαλακτικό οξύ στη μυρωδιά ενός ανθρώπου που κατά κανόνα δεν έλκει τα κουνούπια, τον έκανε πιο ελκυστικό σε αυτά του είδους Aedes. Επιπλέον, η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα κάνει το είδος αυτό πιο ευαίσθητο στις ανθρώπινες μυρωδιές.

Μελέτη του 1999 βρήκε ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν ελονοσία δεν έλκονται από τον φρέσκο ανθρώπινο ιδρώτα, παρά μόνο αν το άτομο δεν έχει κάνει μπάνιο για μία-δύο ημέρες. Κατά την διάρκεια των δύο αυτών ημερών, τα βακτήρια του ιδρώτα πολλαπλασιάζονται και το pH της επιδερμίδας αλλάζει από όξινο σε αλκαλικό, σηματοδοτώντας την αποσύνθεση του ιδρώτα σε αμμωνία –και έτσι προσελκύονται τα κουνούπια.

Επιπλέον, η ίδια μελέτη σημειώνει ότι τα κουνούπια της ελονοσίας συρρέουν με τη μυρωδιά του δανέζικου τυριού Limburger, η μυρωδιά του οποίου μοιάζει με αυτήν της… “ποδαρίλας». Μάλιστα, τα κουνούπια αυτά είναι ικανά να τσιμπήσουν και το τυρί αυτό, και τα ανθρώπινα πόδια που μυρίζουν έντονα, αλλά ακόμα και κάλτσες που μυρίζουν αν τις έχει κανείς φορέσει για πολλές ημέρες.

Βέβαια, η συμβουλή “έχε τα πόδια σου …καθαρά» θα σας προστατεύσει μόνο έναντι των κουνουπιών της ελονοσίας, καθώς όλα τα άλλα κουνούπια δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την μυρωδιά των ποδιών. Αν, όμως, πρόκειται να ταξιδέψετε σε τροπικά μέρη, το να διατηρήστε όσο πιο καθαροί γίνεται θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλά τσιμπήματα. Τα κουνούπια της Ευρώπης και της Αμερικής, ωστόσο, δεν ενδιαφέρονται για το πόσο καθαροί είστε.

Διαφήμιση

Ο ίδιος ο ιδρώτας είναι άοσμος μέχρι τα βακτήρια να ενεργήσουν σε αυτόν και να τον κάνουν να μυρίσει. Έτσι, τα βακτήρια μεταβολίζοντας τον ιδρώτα μας, στέλνουν στα κουνούπια το σήμα ότι… είμαστε εδώ για να τσιμπήσουν!

Ένα ακόμα συστατικό του ανθρώπινου ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια είναι γενετικό. Παρόλο που κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως άτομα που τα κουνούπια δεν βρίσκουν ελκυστικά, απλά παράγουν λιγότερο διεγερτικές μυρωδιές, μια άλλη θεωρία λέει ότι τα ίδια αυτά άτομα παράγουν συστατικά που εμποδίζουν την ικανότητα των κουνουπιών να αναγνωρίσουν τα θηράματά τους. Μελέτη του 2008 αναγνώρισε πέντε τέτοια χημικά που παράγονται από τους ανθρώπους και που απωθούν τα κουνούπια.

Αντίστροφα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι γενετικά καταδικασμένοι να έλκουν τα κουνούπια.

Τι μπορούν να κάνουν για να αποφεύγουν όσο γίνεται το τσίμπημά τους; Οι ειδικοί λένε ότι βοηθά να κάνουν μπάνιο το σούρουπο, όταν τα κουνούπια κάνουν επιδρομή και αναζητούν μυρωδιά ιδρώτα που έχει “μείνει» για ώρες, ή να τρίβουν το δέρμα τους με αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, για να περιορίζουν τις ενέργειες της μικροχλωρίδας του δέρματος. Ενδεχομένως, βέβαια, το καλύτερο που έχουν να κάνουν να είναι η χρήση κάποιο καλού αντικουνουπικού καλλυντικού.

Επίσης, αν υποφέρετε από επιδρομές κουνουπιών και για να αποφύγετε τα χημικά αντικουνουπικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στο σπίτι σας φυτά όπως ευκάλυπτο λεμόνι, καθώς και δεντρολίβανο, λεμονιά και φλισκούνι. Αντικουνουπικές ιδιότητες έχουν επίσης η κανέλα, η κιτρονέλλα και το θυμάρι, καθώς και το κύμινο και το λεμονόχορτο.

Τα έλαια όλων των παραπάνω φυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δημιουργία φυσικών αντικουνουπικών, όμως καθώς αυτά εξατμίζονται γρήγορα, θα πρέπει κανείς να τα εφαρμόζει ξανά και ξανά στην επιδερμίδα του. Οι ειδικοί λένε ότι αν δοκιμάσετε να προσθέσετε μερικές σταγόνες βανιλίνης σε ένα “σπιτικό» αντικουνουπικό, μπορεί να παρατείνετε την επίδραση των συστατικών του.

mama365.gr

Διαφήμιση

logo