share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πανεύκολη τέλεια Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με σος καραμέλας

Πανεύκολη τέλεια Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με σος καραμέλας

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Απολαύστε τα με ένα υπέροχο επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι σας. Μια πανεύκολη, για αρχάριους συνταγή (από εδώ) για τη ΤΕΛΕΙΑ πουτίγκα, με ελαφρώς κολλώδη υφή, με σος καραμέλας που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας με την απίστευτη γεύση της. Απλά δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

250 γρ. χωρίς κουκούτσια, αποξηραμένους χουρμάδες, ψιλοκομμένους

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

1 ½ φλ. τσαγιού βραστό νερό

125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού

1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 αυγά

1 ¾ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

λίγο μοσχοκάρυδο και κανέλα (προαιρετικά)

Για τη σος καραμέλας:

Διαφήμιση

1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη

300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

60 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 22 εκ. και βάθος 7 εκ.

Σε ένα μπολ τοποθετείτε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες, τους πασπαλίζετε με τη σόδα, ανακατεύετε και τους περιχύνετε με το βραστό νερό. Τους αφήνετε στην άκρη για 20 λ.

Τοποθετείτε σε μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και γίνει κρεμώδες. Προσθέστε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε το μείγμα με τους χουρμάδες (μαζί με το νερό) και το αλεύρι και ανακατεύετε με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ ή μέχρι όταν βυθίσετε στο κέντρο της πουτίγκας μια οδοντογλυφίδα, αυτή βγει στεγνή και καθαρή. Αφαιρείτε τη πουτίγκα σας από το φούρνο και τη ξεφορμάρετε, αναποδογυρίζοντάς τη, σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Για τη σος καραμέλας: Σε μια κατσαρολίτα βάζετε όλα τα υλικά για τη σος καραμέλας και τα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να έλθει η σος σε βρασμό. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και τη σιγοβράζετε για 2 λ.

Τρυπάτε με ένα καλαμάκι την επιφάνεια της πουτίγκας σε αρκετά σημεία και τη περιχύνετε, ζεστή μόλις τη βγάλετε από το φούρνο, με 1/2 φλ. ζεστή σος. Την αφήνετε να “σταθεί” για 10 λ για να “πιεί” τη σάλτσα και στη συνέχεια τη κόβετε σε φέτες και τη σερβίρετε με την υπόλοιπη σος καραμέλας.

Πηγή

Διαφήμιση

logo