ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τα αυγά για λόγους υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τα αυγά για λόγους υγείας

Πολλοί λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πριν από 20 χρόνια ακριβώς, το 1996, στην Βιέννη, κατά το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Αυγού (International Egg Commission) αποφασίστηκε να θεσπιστεί η δεύτερη Παρασκευή κάθε Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Φέτος λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2016.

Για αιώνες, τα αυγά έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ασυναγώνιστο διατροφικό “πακέτο”, όταν αναλογιστούμε ότι συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας σε πολύ χαμηλό κόστος. Και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή χολίνης, ουσία απαραίτητη για την οικοδόμηση και διατήρηση της μνήμης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Αν συνυπολογίσουμε την αφθονία, την ευελιξία στο μαγείρεμα και την καταπληκτική τους γεύση, τα αυγά απλώς δεν έχουν ανταγωνισμό στην καθημερινή μας διατροφή.

Τα αυγά είναι μία από τις υψηλότερες πηγές ποιότητας πρωτεΐνης της φύσης και περιέχουν πολλά από τα βασικά συστατικά για την υγεία μας. Η πρωτεΐνη που περιέχονται στα αυγά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των μυών, ενώ ως τροφή, τα αυγά παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στην γενική ευημερία του ανθρώπου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι προσφέρουν τα αυγά, αλλά και για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε, όταν τα καταναλώνουμε.

Τα αυγά είναι τα χάπια βιταμίνης της φύσης

Διαφήμιση

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και παθήσεων των μαιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ ταυτόχρονα να έχετε πιο δυνατούς μυς και καλύτερη υγεία καθώς γερνάτε; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: Να τρώτε αυγά!

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιας σε αμινοξέα, ασβέστιο, νάτριο, ιώδιο, σελήνιο, χολίνη και βιταμίνες Α, Β, D και Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι περιγράφεται από τους διατροφολόγους, ως ένα μεγάλο χάπι βιταμίνης, ένα κοκτέιλ μετάλλων, που περιέχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απαιτούνται για μια υγιεινή διατροφή.

Τα αυγά είναι γεμάτα με καλά συστατικά:

  • Έχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς δέρματος και των ιστών των ματιών, ενώ συμβάλλει στη νυχτερινή όραση.
  • Έχουν και βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι καίριας σημασίας για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συμβάλλει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
  • Φυσικά περιέχουν και χολίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τα λειτουργούν σωστά τα νεύρα και οι μυς του σώματος, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης που σχετίζονται με γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέχρι και 40%.

Ακούμε τακτικά για το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και ότι για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας έρχονται αβίαστα στο μυαλό, αφού, συνδυαστικά, μπορούν να μας τα προσφέρουν όλα αυτά, αλλά μόνο μία τροφή τα περιέχει όλα μαζί, μόνη της: τα αυγά!

Οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν ενεργά τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα αυγά για το καλό της υγείας τους. Το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας συστήνει ότι να τρώμε έξι αυγά την εβδομάδα. Στον Καναδά τα αυγά φέρουν το σήμα ελέγχου υγείας της χώρας, και το Ίδρυμα Καρδιάς της Ιρλανδίας έχει επινοήσει την φράση: “An egg a day is ok” (ένα αυγό την ημέρα είναι εντάξει).

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάπτυξη
#ασβέστιο
#αυγό
#βιταμίνες
#βιταμίνη
#γεύση
#γήρανση
#διατροφή
#ενημέρωση
#ημέρα
#θρεπτικά
#θρεπτικά συστατικά
#Καναδά
#καρκίνου
#κόσμου
#κρέας
#λαχανικά
#ποια είναι
#πρόληψη
#πρωτεΐνες