share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ούτε μελομακάρονα, ούτε κουραμπιέδες: Αυτό είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο κέικ

Ούτε μελομακάρονα, ούτε κουραμπιέδες: Αυτό είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο κέικ

Ένα πεντανόστιμο γλυκό, το περίφημο Christmas Cake, που αποτελεί συνταγή της βρετανικής κουζίνας και που το φτιάχνουν στην Κύπρο κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα γλυκά που μας συνοδεύουν κατά τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά υπάρχει ένα πεντανόστιμο κέικ που ίσως να μην έχετε δοκιμάσει και το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο στην Κύπρο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Το γλυκό αυτό φέρει το όνομα Christmas Cake και καθιερώθηκε από τον καιρό της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι το λευκό γλάσο στην επίστρωση, η ζαχαρένια του διακόσμηση, η αλκοολούχα γεύση στο εσωτερικό του και τα κομματάκια από γλυκό του κουταλιού.

Υλικά:

Για το κέικ:

Αλεύρι για όλες της χρήσης κοσκινισμένο

2 κούπες φαρίνα κοσκινισμένο

2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

4 αυγά

250 γρ βούτυρο ανάλατο

1/2 κούπα κρασί γλυκό

1/2 κούπα κονιάκ

1 κούπα νερό

2 κούπες ζάχαρη μαύρη

2 κουταλάκια κανέλα

2 κουταλάκια γαρίφαλο αλεσμένο

2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο

3 κούπες γλυκά του κουταλιού πλυμένα καλά, στραγγισμένα και κομμένα κομματάκια (περγαμόντο, σύκο, καρπούζι, καρυδάκι, κυδώνι, κεράσι)

ξύσμα από ένα πορτοκαλί

ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το γλάσο:

50 γρ. βούτυρο

400 γρ. ζάχαρη άχνη

Διαφήμιση

2 κουταλιές σούπας φυσικός χυμός λεμόνι (σουρωμένος)

3 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Για το κέικ:

Πλένουμε πολύ καλά τα γλυκά μας, για να φύγει το πολύ σιρόπι, τα κόβουμε κομματάκια και τα βάζουμε στο τρυπητό.

Σε ένα κατσαρολάκι κόβουμε το βούτυρο κομματάκια και προσθέτουμε το νερό το κρασί και το κονιάκ. Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου λιώσει το βούτυρο. Τα θέλουμε χλιαρά προς κρύα όταν τα χρησιμοποιήσουμε.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ να γίνουν κρέμα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα ξύσματα, το μίγμα από το κατσαρολάκι, την σόδα και κουταλιά κουταλιά τα κοσκινισμένα αλεύρια (συνεχίζοντας να χτυπάμε το μίγμα).

Τελευταία βάζουμε τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία πρώτα έχουμε ανακατέψει με μια κουταλιά αλεύρι.

Βάζουμε το μίγμα σε ταψί στρογγυλό, το οποίο έχουμε αλείψει με ηλιέλαιο γύρω γύρω και απλώσει λαδόκολλα στον πάτο και στα πλαϊνά.

Το ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Την επόμενη μέρα με ένα πινέλο και για τρεις μέρες το ποτίζουμε με λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι ή αμαρέτο.

Μπορείτε να φτιάξετε μια ζαχαρόπαστα αφού το αφήσετε 2 μέρες να στεγνώσει από το λικέρ η να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

Για το γλάσο:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 200 γρ ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό και τον χυμό λεμονιού.

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Όταν το βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.

Όταν το μίγμα γίνει πολύ πηχτό τότε θα χρειαστεί να το ζυμώνουμε και αναλόγως ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή ζάχαρη επιπλέον.

Την βάζουμε σε μια μεμβράνη και αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως απλώς αφήνουμε να περάσουν περίπου 20 λεπτά αλλιώς, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.

Μπορούμε να την χρωματίσουμε βάζοντας λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας.

Κατόπιν την πλάθουμε με τα χέρια μας για να ομοιογενοποιηθεί το χρώμα.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

logo