share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Οι 5 απόλυτες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις καούρες!!!

Οι 5 απόλυτες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις καούρες!!!

Σβήστε τη… φωτιά που σας καίει!

Η καούρα είναι το “σήμα κατατεθέν» της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), μιας διαταραχής που χαρακτηρίζεται από την ανοδική κίνηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Η περιστασιακή καούρα είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως για όσους πάσχουν από ΓΟΠ η μεγάλη συχνότητά της στερεί την απόλαυση του φαγητού και αποτελεί πηγή έντονης ενόχλησης και δυσφορίας.

Η παλινδρόμηση των οξέων από το στομάχι συμβαίνει για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, είναι συχνότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή της κοιλιάς και που έχει σαν αποτέλεσμα την παλίνδρομη κίνηση υγρών ή και υπολειμμάτων τροφών. Άλλοτε πάλι η παλινδρόμηση οφείλεται σε φάρμακα (π.χ. παυσίπονα, αντιισταμινικά) που χαλαρώνουν τη βαλβίδα που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο, επιτρέποντας έτσι τη διαρροή των όξινων υγρών.

Αν η καούρα σάς ταλαιπωρεί συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, τότε μάλλον πάσχετε από ΓΟΠ. Στην περίπτωση αυτή, οι στρατηγικές που θα δείτε παρακάτω θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις ενοχλήσεις και να μειώσετε τη συχνότητα των επεισοδίων.

1. Χυμός αλόης

Οι 5 απόλυτες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις καούρες

Η αλόη έχει ποικίλες θεραπευτικές δράσεις και μία από αυτές είναι η ανακούφιση από την καούρα. Μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση Journal of Traditional Chinese Medicine υπέδειξε ότι ποσότητα περίπου 30 ml αλόης είναι μια ασφαλής λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ.

2. Ημερολόγιο διατροφής & συμπτωμάτων

Οι 5 απόλυτες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις καούρες

Τροφές και ποτά που συνδέονται στενά με την καούρα είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και τα προϊόντα της (π.χ. σάλτσες), τα τηγανητά, η σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά. Ωστόσο, τα διατροφικά εναύσματα για μια κρίση καούρας συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επομένως ένα αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων –κυρίως ποια προϊόντα πυροδότησαν συμπτώματα παρά ποια δεν προκάλεσαν πρόβλημα– είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να σχεδιαστεί ένα σωστό διατροφικό πλάνο που θα αποτρέψει τα επεισόδια.

3. Μικρότερα γεύματα

Οι 5 απόλυτες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις καούρες

Τα μεγάλα γεύματα είτε προκαλούν είτε επιδεινώνουν την καούρα. Μια περίοδος πειραματισμού είναι απαραίτητη ώστε να βρείτε ποιες ποσότητες φαγητού σάς εξασφαλίζουν μικρότερη συχνότητα επεισοδίων καούρας χωρίς να σας οδηγούν στη μόνιμη πείνα.

4. Λιγότερο φαγητό το βράδυ

Οι 5 απόλυτες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις καούρες

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα κυρίως το βράδυ. Ιδανικά, πρέπει να προγραμματίζετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, καθώς όταν ξαπλώνετε είναι πιο εύκολο να μετακινηθούν τα οξέα του στομάχου προς τον οισοφάγο.

5. Μηλόξιδο

Οι 5 απόλυτες λύσεις για να απαλλαγείτε από τις καούρες

Δρα περίπου όπως ο χυμός της αλόης για να καταπραΰνει την καούρα, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά όξινο. Το μηλόξιδο δεν πρέπει να καταναλώνεται ποτέ αδιάλυτο, αλλά να συνδυάζεται με μια ποσότητα νερού (1-2 κουταλιές μηλόξιδο ανά 250 ml νερού).

Δέκα τροφές που βοηθούν να αντιμετωπίσετε τις καούρες

Στην gallery που ακολουθεί θα δείτε μερικές από τις τροφές που βοηθούν αποδεδειγμένα να αντιμετωπίσετε την καούρα και να αποφύγετε τις ενοχλήσεις. Εντάξτε τις τροφές αυτές στη διατροφή σας συνδυαστικά με τις παραπάνω στρατηγικές σίγουρα θα δείτε διαφορά!

1. Βρόμη: Είναι χορταστική και απορροφά τα οξέα του στομάχου ώστε να αποτραπεί η παλινδρόμηση.

Διαφήμιση

2. Μπανάνα: Έχει μέτριο pH (5,6) κι έτσι είναι κατάλληλη για τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

3. Πεπόνι: Έχει pH 6,1 κι έτσι είναι κατάλληλο για τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιδείνωση στις καούρες προκαλεί μόνο σε ένα ποσοστό 1-2% των ατόμων που πάσχουν από παλινδρόμηση.

4. Μάραθο: Βελτιώνει τη στομαχική λειτουργία και διευκολύνει την πέψη, αποτρέποντας την παλινδρόμηση οξέων προς τον οισοφάγο.

5. Κοτόπουλο & γαλοπούλα: Τα πουλερικά, κατά προτίμηση ψητά και όχι τηγανητά και φυσικά χωρίς την πέτσα τους, είναι ήπια για το στομάχι και βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της καούρας.

6. Γάλα αμυγδάλου: Έχει αλκαλικό pH επομένως βοηθά στην εξουδετέρωση των όξινων τροφών.

7. Μπρόκολο: Αρκετά πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα σπαράγγια και το κουνουπίδι, είναι κατάλληλα για τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα οξύτητας.

8. Ψάρι: Είναι κατάλληλο όταν καταναλώνεται ψητό στον φούρνο ή ποσέ και όχι τηγανητό ή σε συνδυασμό με λιπαρές σάλτσες.

9. Σέλινο: Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό είναι ήπιο για το στομάχι και διευκολύνει την πέψη.

10. Καστανό ρύζι: Το καστανό ρύζι παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται με αργό ρυθμό στο στομάχι χωρίς να προκαλούν ενοχλήσεις.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , prevention.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo