share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ο Στίβεν Χόκινγκ έγινε 76 ετών – Πώς επιβίωσε τόσα χρόνια παρά την θανατηφόρα ασθένειά του

Ο Στίβεν Χόκινγκ έγινε 76 ετών – Πώς επιβίωσε τόσα χρόνια παρά την θανατηφόρα ασθένειά του

Σήμερα είναι 76α γενέθλια του Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) και ο φημισμένος φυσικός συνεχίζει να δείχνει την ανθεκτικότητα του έναντι της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (Amyotrophic Lateral Sclerosis – ALS), της θανατηφόρας και εξουθενωτικής ασθένειας με την οποία είχε διαγνωσθεί στην ηλικία των 21 ετών.

Και ενώ όλοι ανησυχούμε για την υγεία του Χόκινγκ καθώς μεγαλώνει, ο ίδιος έχει μια πιο σημαντική ανησυχία στο μυαλό του: την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Να ζήσεις Στίβεν και χρόνια πολλά…

Ο Χόκινγκ γιορτάζει τα γενέθλιά του με έναν αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο. Ένα νέο επεισόδιο της βραβευμένης με Emmy σειρά “Favorite Places” θα προβληθεί απόψε στο CuriosityStream.com. Στο επεισόδιο, ο Hawking αφηγείται την εξερεύνηση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της Αφροδίτης, προειδοποιώντας ότι η Γη μπορεί σύντομα να μοιάζει με τον γείτονα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, καθώς ο Χόκινγκ συνεχίζει να εξερευνά τα μυστήρια του σύμπαντος, όλος ο υπόλοιπος κόσμος απορεί με το μυστήριο της προσωπικής του μακροζωίας. Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση για την ALS, μόνο τα μισά άτομα που πάσχουν από ALS ζουν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση. Μόλις το 20% των ασθενών ζει περισσότερο από πέντε χρόνια και μόνο το 10% ξεπερνούν τα 10 χρόνια ζωής. Και όμως, για τον Χόκινγκ, σήμερα κλείνουν 52 χρόνια ζωής με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

Αυτές οι πέντε τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν εύκολες. Ο Χόκινγκ είναι πλέον πλήρως ακινητοποιημένος σε μια μηχανοκίνητη αναπηρική πολυθρόνα και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους περισσότερους από τους μυς του. Το 1985, ο Χόκινγκ έχασε την ικανότητα να μιλά και τώρα πρέπει να επικοινωνεί πλήρως με ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πώς έχει καταφέρει να επιβιώσει τόσα χρόνια ο Στίβεν Χόκινγκ

Ο λόγος για την επιβίωση του Χόκινγκ δεν εξηγείται εύκολα. Το 2012, το Scientific American μίλησε με τον Leo McCluskey, αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας και ιατρικό διευθυντή του ALS Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Εκείνος εξήγησε, ότι ο Χόκινγκ είναι στ’ αλήθεια μια μοναδική περίπτωση.

Διαφήμιση

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι καταστρέφει αργά τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες χάνουν σταδιακά την κινητική τους λειτουργία, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν τη γνωστική τους λειτουργία. Δηλαδή δεν μπορούν να κινηθούν σωματικά, αλλά συνεχίζουν να σκέφτονται ως υγιείς άνθρωποι. Οι περισσότεροι ασθενείς με ALS είτε θα πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια, ως αποτέλεσμα της απώλειας των μυών του διαφράγματος, είτε από τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση, ως αποτέλεσμα της απώλειας των μυών της κατάποσης.

Μοναδική περίπτωση

Σύμφωνα με τον McCluskey, ο οποίος δεν ήταν ποτέ γιατρός του Χόκινγκ, αλλά έχει βαθιά γνώση της παθολογίας της ALS, η προσωπική βιολογία του Hawking και ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί η ασθένεια στο σώμα του είναι οι λόγοι της μακροζωίας του.

“Αφού δεν υποστηρίζεται αναπνευστικά, τότε σίγουρα έχει να κάνει με την προσωπική του βιολογία. Είναι η βιολογία της μορφής της νευροεκφυλιστικής ασθένειας που καθορίζει πόσο καιρό θα ζήσει”, δήλωσε ο McCluskey.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ως ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στον κόσμο, ο Χόκινγκ έχει επίσης εξαιρετική προσωπική φροντίδα, που πιθανώς συμβάλει στην καλή του υγεία.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τη μακροζωία του Χόκινγκ, τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, του εύχονται (κυριολεκτικά) Χρόνια Πολλά με αφορμή τα 76α γενέθλιά του. Στίβεν Χόκινγκ, να τα εκατοστήσεις!

http://www.newsweek.com

Πηγή

Διαφήμιση

logo