share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Ένα νοστιμότατο έδεσμα … Μια συνταγή για πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί που παρά την απλότητά τους θα ενθουσιάσουν με την υπέροχη γεύση τους όσους τα δοκιμάσουν!!!

Υλικά συνταγής

Για τα ντολμαδάκια:

1/4 κιλού (250 γρ.) αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

3 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα

1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα

1 πακέτο μικρό κουκουνάρια

3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1-2 κ.σ. αποξηραμένο (προαιρετικά)

1½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό

αλάτι, πιπέρι

Για το βράσιμο:

1 κύβο κότας ή λαχανικών αν νηστεύετε

1 λεμονιού το χυμό

2-3 πρέζες αλάτι

1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

Για τα ντολμαδάκια: Αν έχετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε για 3 λ σε κοχλαστό, ελαφρώς αλατισμένο νερό και μετά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε προσεκτικά σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν.

Αν έχετε αμπελόφυλλα σε κονσέρβα, τα βγάζετε, τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Αν δείτε ότι είναι πολύ σκληρά ακολουθείτε τη πιο πάνω διαδικασία ζεματίσματος που θα κάνετε και για τα φρέσκα απλώς θα τα ζεματίσετε για 2 αντί για 3 λ.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε και το ρύζι και σοτάρετε για 1 λ ακόμα ανακατεύοντας να γυαλίσει καλά το ρύζι.

Προσθέτετε το 1½ φλ. ζεστό νερό, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το νερό. Τα αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν μισοκρυώσει το μείγμα, βάζετε σε κάθε φύλλο μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνετε τις δύο άκρες και το τυλίγετε σφιχτά.

Για το βράσιμο: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και στρώνετε μέσα τα ντολμαδάκια σε κύκλους το ένα δίπλα στο άλλο “κολλητά”. Προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει το κύβο λαχανικών ή κότας και λίγο αλάτι.

Καλύπτετε με ένα πιάτο τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 45-50 λ περίπου. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν απαιτείται επιπλέον υγρό και συμπληρώνετε με βραστό νερό.

Πηγή

logo