share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Νευρογένεση: Έρευνα απέδειξε πως μπορούμε να Αναπτύξουμε Νέα Εγκεφαλικά Κύτταρα, ανεξαρτήτου Ηλικίας!

Νευρογένεση: Έρευνα απέδειξε πως μπορούμε να Αναπτύξουμε Νέα Εγκεφαλικά Κύτταρα, ανεξαρτήτου Ηλικίας!

Μπορούμε οι ενήλικες να αναπτύξουμε νέους νευρώνες; Μπορούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να αναγεννιούνται;

Η νευροεπιστήμονας Sandrine Thuret λέει πως μπορούμε και προσφέρει κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πώς να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο στην διαδικασία αυτή, ώστε να βελτιώσουμε την διάθεση, την μνήμη και να μειώσουμε την εθασθένηση που σχετίζεται με την γήρανση.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως μπορούμε να αναγεννήσουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, από αποθήκες βλαστοκυττάρων.

Νευρογένεση

Ενώ παραδοσιακά πιστεύαμε στην νευρολογία πως ο εγκέφαλος των ανθρώπων γεννιόταν με συγκεκριμένο αριθμό νευρώνων και δεν μπορούσαν να αναγεννηθούν, αυτή η νέα έρευνα απέδειξε πως αυτό δεν ισχύει.

Νευρογένεση είναι η διαδικασία με την οποία δημιουργείται ένα νέο εγκεφαλικό κύτταρο. Είναι πιο ενεργή στην προγεννητική ανάπτυξη αλλά έχει αποδειχτεί πως υπάρχουν δύο μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου, μέχρι τώρα, όπου αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στην ενηλικίωση.

Αυτά τα δύο μέρη είναι ο ιππόκαμπος και η η υποκοιλιακή ζώνη. Ενώ περαιτέρω έρευνες πιθανώς δείξουν πως αυτό συμβαίνει και σε άλλα σημεία του εγκεφάλου, προς το παρόν δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

Προφανώς, είναι πολύ πιθανό πως η μάθηση και η μνήμη να επηρεάζονται άμεσα από την νευρογένεση.

Πέρα από αυτές τις λειτουργίες, η νευρογένεση φαίνεται πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Και το καλύτερο είναι πως αυτό δεν χρειάζεται καμία επέμβαση για να επιτευχθεί. Είναι διαδικασίες που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν και θα αυξήσουν τις γνωστικές τους δυνατότητες.

Διαφήμιση

Τι μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε την Νευρογένεση

Αρχικά η άσκηση, ακόμα και το απλό περπάτημα έχουν συνδεθεί άμεσα με την νευρογένεση. Η έρευνα έδειξε πως μόλις 45 λεπτά περπάτημα τη μέρα οδηγεί σε ανάπτυξη ιστών στον ιππόκαμπο.

Υπάρχουν πολλές ακόμα ασκήσεις που δείχνουν πως η γυμναστική κάνει καλό στην νευρογένεση. Αυτό μπορεί ως αποτέλεσμα να μας προφυλάξει ενάντια στο Αλτσχάιμερ.

  • Εκτός από την άσκηση, υπάρχουν και πολλές τροφές που αυξάνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπως ο κουρκουμάς.
  • Υπάρχει και μία διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία που ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι κάνουν νηστεία. Κατά κάποιο τρόπο είναι η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν το σπίτι τους και πετάνε όλη τη βρωμιά.
  • Σημαντικά οφέλη έχουν φανεί να προέρχονται και από την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων.
  • Τα βατόμουρα είναι επίσης μία τροφή που έχει συνδεθεί με την νευρογένεση, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.
  • Το πράσινο τσάι έχει αποδειχτεί πως αυξάνει και αυτό την νευρογένεση λόγω των κατεχινών που περιέχει.

Πριν ενθουσιαστείτε υπερβολικά με αυτά τα νέα και προσπαθήσετε να γίνετε ιδιοφυΐες μέσα από την νευρογένεση, είναι σημαντικό να τονίσουμε και τα μειονεκτήματα αυτών των νέων νευρώνων.

Οι ειδικοί εξηγούν πως η υπερβολική νευρογένεση θα μπορούσε να είναι εξίσου βλαβερή με την μειωμένη. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε πως αυτοί οι νέοι νευρώνες πεθαίνουν μέσα σε 2 εβδομάδες.

Τέλος, είναι καλό να σκεφτόμαστε την νευρογένεση όπως το να παίρνουμε συμπληρώματα. Ναι, πιθανώς μας κάνει καλό να αυξήσουμε αυτές τις τροφές ώστε να ενεργοποιήσουμε την νευρογένεση

Αλλά εάν η συνολική μας διατροφή και ο τρόπος που ζούμε δεν είναι υγιείς, αυτές οι μέθοδοι δεν θα κάνουν και τόση διαφορά. Θα πρέπει να κοιτάτε την συνολική εικόνα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Πηγή

Διαφήμιση

logo