share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Νεανική Κύφωση: Σε τι οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Νεανική Κύφωση: Σε τι οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Βλέπεις ότι το παιδί σου καμπουριάζει, σου παραπονιέται για πόνο στην πλάτη ή αισθάνεται κόπωση μετά από ορθοστασία.

Μην προσπεράσεις τα συμπτώματα αυτά. Ίσως το παιδί σου να έχει νεανική κύφωση.

Τι είναι η κύφωση;

Η φυσιολογική θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης εκτείνεται από τον 1ο έως τον 12ο σπόνδυλο και θα πρέπει να έχει μια μικρή καμπυλότητα, που κυμαίνεται από 20 ° έως 40 ° Όταν αυτή η γωνία υπερβαίνει τις 40 °, λέγεται κύφωση. Η μέτρησή της γίνεται σε πλάγια ακτινογραφία και σε όρθια στάση.

Τα είδη της Κύφωσης

-Εύκαμπτη ή Ορθοστατική κύφωση

Θεωρείται ο πιο συνηθισμένος τύπος, που συνήθως προκαλείται από λανθασμένη στάση (καμπούριασμα) και είναι αναστρέψιμη με τη διόρθωση της μυϊκής ανισορροπίας.

-Δύσκαμπτη Κύφωση

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μορφές κύφωσης που δεν μπορούν να διορθωθούν από τον γιατρό ή τον ασθενή και είναι:

-Η νεανική κύφωση ή νόσος του Scheuermann

-Η αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα

-Η γεροντική κύφωση

-Οι συγγενείς κυφώσεις

-Η διατροφική, που μπορεί να προκύψει από διατροφικές ελλείψεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως η έλλειψη βιταμίνης D (ραχίτιδα)

-Η μετατραυματική, εξαιτίας σπονδυλικών καταγμάτων.

-Νεανική κύφωση ή νόσος του Scheuermann

Είναι μία δομική παραμόρφωση, που συνήθως παρουσιάζεται στην κατώτερη θωρακική και στην ανώτερη οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή νεανικής οστεοαρθρίτιδας. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών. Μάλιστα, η αναλογία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που πάσχουν από κύφωση κυμαίνεται από 2/1-7/1 και τα παιδιά αυτά είναι συνήθως ψηλότεροι απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική καμπυλότητα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός, που οφείλεται σε σφηνοειδή παραμόρφωση των σωμάτων των σπονδύλων.

Κατηγοριοποίηση της Νεανικής Κύφωσης

1.Τύπου Ι(Κλασική)

Πάνω από 5 βαθμούς ενσφήνωση σε τουλάχιστον ένα ή περισσοτέρους παρακείμενους σπονδύλους στη θωρακική ή θωρακοσφυική περιοχή

Ακανόνιστες τελικές πλάκες

Στένωση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος

Διαφήμιση

Θωρακική ή θωρακοσφυική κύφωση > 45 μοίρες

2.Τύπου ΙΙ –Μη Τυπική –Οσφυϊκή

Ακανόνιστες τελικές πλάκες στην οσφυϊκή ή θωρακοσφυική περιοχή

Μείωση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος

Αιτιολογία

Η νόσος του Scheuermann αρχίζει πριν από την εφηβεία. Η αιτία παραμένει άγνωστη στο τι προκαλεί τη μη φυσιολογική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες όπως ότι το οστό μπορεί να έχει τραυματιστεί σε κάποιο σημείο, ή ότι η περιοχή ήταν αδύναμη πριν από την εφηβεία. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο, αλλά η σύνδεση δεν είναι απλή. Παρ΄ όλ΄ αυτά, είναι συνδεδεμένη με τη σκελετική ανάπτυξη και είναι βέβαιο ότι η καμπυλότητα δεν αυξάνει μετά από την ολοκλήρωσή της. Εκτιμάται ότι 1 έως 8 τοις εκατό των ανθρώπων αναπτύσσουν αυτή την πάθηση.

Κλινική εικόνα & Συμπτώματα

Κόπωση και μυϊκή δυσκαμψία, ειδικά μετά από παρατεταμένο κάθισμα.

Ερυθρότητα στο δέρμα, στο σημείο όπου είναι πιο έντονη η καμπύλη και ακουμπάει στο πίσω μέρος της καρέκλας.

Πόνος που επιδεινώνεται με δραστηριότητες που αφορούν συστροφή, κάμψη ή έκταση προς τα πίσω, όπως η γυμναστική, το καλλιτεχνικό πατινάζ, ο χορός ή άλλα αθλήματα που απαιτούν αυτά τα είδη των κινήσεων.

Μυϊκοί σπασμοί ή μυϊκές κράμπες

Δυσκολίες κατά την άσκηση

Πόνος στην πλάτη ή χαμηλή οσφυαλγία, που μπορεί να έρχεται και να φεύγει.

Σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι (μυς των ποδιών)

Αίσθημα έλλειψης ισορροπίας

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ προτάσεις διαχείρισης & θεραπείας

Μετά από την επιβεβαίωση της διάγνωσης, το πλάνο της διαχείρισης και της θεραπείας θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στον κάθε ασθενή με βάση:

Τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Την ηλικία

Τη φύση της καμπύλης

Σε ελαφριές περιπτώσεις, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ασκήσεις των ραχιαίων μυών και γενικής σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης, ενδέχεται να είναι χρήσιμο βοήθημα στη μείωση των συμπτωμάτων.

Τέλος, όταν η κύφωση ξεπερνάει τις 45 °, η πιο αποτελεσματική θεραπεία θεωρείται η εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα . Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως μόνο εάν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα, ανεξέλεγκτος πόνος ή μη αποδεκτή αισθητική εμφάνιση.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , nestlenoiazomai.gr

Πηγή

Διαφήμιση

logo