share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μπουγάτσα υπέροχη με άρωμα βανίλιας

Μπουγάτσα υπέροχη με άρωμα βανίλιας

Μπουγάτσα.. το απόλυτο, αγαπημένο μικρών και μεγάλων γλύκισμα. Ένα παραδοσιακό γλύκισμα για να το απολαύσετε ως σνακ το πρωί, με τον απογευματινό καφέ σας, όλες τις ώρες που αναζητάτε κάποιο γλυκό για τις…. υπογλυκαιμίες αλλά και να το σερβίρετε ως το απόλυτο κέρασμα στους καλεσμένους σας. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή για μια μπουγάτσα με απλή αλλά υπέροχη, κρεμώδη σιμιγδαλένια κρέμα με άρωμα βανίλιας και λεμονιού με τραγανό φύλλο πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα. Απλά απολαύστε τη!

Υλικά συνταγής

Για τη κρέμα γέμισης:

4 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες λιπαρών

1 λεμονιού τη φλούδα

1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) βούτυρο λιωμένο

2/3 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά + 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών

1 υπερπλήρες κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το φύλλο και την επικάλυψη:

1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας λεπτό, αποψυγμένο

Διαφήμιση

βούτυρο λιωμένο για άλειμμα φύλλων και ταψιού (θα χρειαστείτε 230 γρ. περίπου)

ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Για τη κρέμα γέμισης: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και τη φλούδα λεμονιού΄, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει ο πρώτος κοχλασμός το αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μαζί με τη φλούδα λεμονιού την οποία θα πετάξετε αργότερα, πριν ρίξετε το γάλα στο μείγμα σιμιγδαλιού.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για 4 λ περίπου ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του και πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη.

Στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη και πήξει το μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε στην άκρη και το ανακατεύετε περιστασιακά, για να μη σχηματιστεί “κρούστα” στην επιφάνειά του μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά, τους κρόκους αυγών και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε καλά με σύρμα. Ρίχνετε, σταδιακά το μείγμα αυγών μέσα στο χλιαρό μείγμα σιμιγδαλιού ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Καλύπτετε τη κρέμα με πλαστική μεμβράνη, να μη κάνει κρούστα, και τη αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Για τo φύλλο, τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνετε με ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 38×25 εκ. περίπου και βάθος 5 εκ. βάθος και στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματά του 8 από τα φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα καλά ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο.

Αδειάζετε πάνω στα φύλλα τη κρέμα γέμισης και την απλώνετε ομοιόμορφα. Με ένα ψαλίδι κόβετε τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά πάνω από το πυρέξ και γυρίζετε προς τα μέσα, πάνω στη κρέμα γέμισης, τα υπόλοιπα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά. Από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και πάλι βουτυρωμένα καλά ένα ένα.

Βουρτσίζετε και την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και ψήνετε τη μπουγάτσα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά τα φύλλα από κάτω και γίνουν τραγανά και ροδοκόκκινα τα φύλλα επιφάνειας.

Βγάζετε τη μπουγάτσα από το φούρνο και την αφήνετε για τουλάχιστον 10 λ να κρυώσει ελαφρώς. Μετά τη πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας, τη κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 5 εκ. περίπου και σερβίρετε.

Πηγή

Διαφήμιση

logo