share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μοσχάρι κοκκινιστό με ταλιατέλλες

Μοσχάρι κοκκινιστό με ταλιατέλλες

Μοσχάρι κοκκινιστό. Ένα παραδοσιακό Κυριακάτικο και εορταστικό πιάτο στην Ελληνική κουζίνα που συνήθως το συνόδευαν με χοντρά μακαρόνια και που πάντα η υπέροχη μυρωδιά του και η γεύση του θα μας θυμίζει το παιδικά μας χρόνια. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για πεντανόστιμο σιγοβρασμένο κοκκινιστό μοσχαράκι με ταλιατέλλες που σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του και το εξαιρετικά μαλακό κρέας που λιώνει στο στόμα, αρκεί να έχετε υπομονή να το σιγοβράσετε για όση ώρα σας προτείνουμε.

Υλικά συνταγής

1.300 γρ. μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε κύβους 4 εκ.

80 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τις ταλιατέλλες

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι κομμένα σε μικρά κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

150 ml κόκκινο ξηρό κρασί

2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

1 ½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ

1 στικ κανέλας

5-6 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

Διαφήμιση

300 ml ζεστό νερό ή ζεστός ζωμός λαχανικών

αλάτι, πιπέρι

500 γρ. ταλιαττέλες

κεφαλοτύρι πικάντικο ή ξερή μυζήθρα τριμμένα, για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβετε σε κομμάτια τα οποία στεγνώνετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζετε ελαφρώς. Είναι σημαντικό να ροδίσει καλά το κρέας για να “θωρακίσει” τους ζωμούς του και να νοστιμίσει.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζετε τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές για 8 λ περίπου. Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα και με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα και ανακατεύετε για 1 λ ή μέχρι να ζεσταθεί. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας τον ανακατεύετε τριβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το μπαχάρι, τη κανέλα, το δαφνόφυλλο και το ζεστό νερό ή το ζωμό λαχανικών ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, στο τελείως χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 1 ώρα.

Στη 1 ώρα μαγειρέματος αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας και ανακατεύετε. Ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα στη χαμηλώτερη θερμοκρασία για άλλα 55-60 λ μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας. Αν στο τέλος έχουν μείνει αρκετά υγρά ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για επιπλέον 10 λ περίπου για να χυλώσει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν ετοιμαστεί το κρέας βράζετε τις ταλιατέλλες σας σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό. Τις σουρώνετε τις λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο και τις σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνετε στις ταλιατέλλες 5-6 κ.σ. από τη σάλτσα του κρέατος και ανακατεύετε ελαφρώς να καλυφθούν οι ταλιατέλλες από τη σάλτσα. Τις πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και από πάνω στρώνετε τα κομμάτια κρέατος με την υπόλοιπη σάλτσα.

Photo

Πηγή

Διαφήμιση

logo