share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μοσχαράκι Πανηγυριώτικο

Μοσχαράκι Πανηγυριώτικο

Μια απλή συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο. Μοσχαράκι “πανηγυριώτικο” κοκκινιστό, με πατάτες στη κατσαρόλα. Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρουν στα Σιφνέικα πανηγύρια.

Υλικά συνταγής

2 κιλά μοσχαρίσιο χτένι σπάλας, κομμένο σε μερίδες

2 μέτρια κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα στο μούλτι

1 κ.σ. πελτέ

1 κ.γ. ζάχαρη

2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1½ κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

Διαφήμιση

1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρώς το κρέας από όλες τις πλευρές σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι στα κενά ανάμεσα στο κρέας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ.

Προσθέτετε το σκόρδο και το ντοματοπελτέ και ανακατεύετε να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ , τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, τη κανέλα, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε νερό μόλις που να σκεπάζει το κρέας.

Αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 1/2 περίπου ώρα. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και προσθέτετε τις πατάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Φροντίζετε να έχετε τόσο υγρό ώστε και να σκεπάζει και τις πατάτες. Αν δεν τις σκεπάζει προσθέστε λίγο ακόμα νερό.

Συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για ακόμα 45 λ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με τη σαλτσούλα του. Δεν ανακατεύετε με κουτάλα το φαγητό αλλά ανακινείτε τη κατσαρόλα. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο κατεβάζετε από τη φωτιά και το σερβίρετε ζεστό με φρέσκο μαλακό ψωμί, σαλάτα και τυρί φέτα.

Βασική ιδέα, προσαρμοσμένο από Πηγή

Πηγή

Διαφήμιση

logo