ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι με ρεβίθια στη γάστρα

Μοσχαράκι με ρεβίθια στη γάστρα

Πεντανόστιμο μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα με ρεβίθια στο φούρνο. Ένα εξαιρετικό πιάτο που θα απολαύσετε μικροί και μεγάλοι στο οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη συνταγή για ένα φαγητό που πρωτομαγειρεύτηκε αλλά και μέχρι σήμερα είναι ένα αγαπημένο πιάτο στο νησί της Κω και σίγουρα θα αγαπήσετε και εσείς λόγω της υπέροχης γεύσης του. Δοκιμάστε το με μοσχάρι ή και με χοιρινό, όλες τις εποχές του χρόνου με φρέσκια ντοματούλα το καλοκαίρι και με ντομάτες κονσέρβας ή πελτέ το χειμώνα!

Υλικά συνταγής

800 γρ. μοσχάρι από σπαλομίτα ή χτένι σπάλας, ή στήθος κομμένο σε κύβους 4-5 εκ.

350 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα από βραδίς

1 κ.σ. σόδα μαγειρική σε σκόνη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους

1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα 4 (προαιρετικά)

500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολοτοποημένες στο μούλτι

1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

Διαφήμιση

2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

ζωμός κότας ή βοδινού

150 ml ελαιόλαδο

250 ml ζεστό νερό ή ζωμό για όσπρια ή βοδινού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Έχετε ήδη μουλιάσει από βραδίς τα ρεβίθια. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με τη σόδα, τα ανακατεύετε με ένα κουτάλι να πάει παντού η σόδα και τα αφήνετε για 10 λ. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε πολύ καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό.

Εν τω μεταξύ έχετε βάλει το φούρνο σας να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς. Κόβετε το κρέας σε κομμάτια, τα βάζετε σε μια γάστρα, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο τις ντομάτες (ή πολοτοποιημένα στο μούλτι ντοματάκια κονκασέ) και το πελτέ διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι νερό μαζί με τη ζάχαρη.

Τα αλατοπιπερώνετε, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, προσθέτετε 250 ml ζεστό νερό ή ζωμό για όσπρια ή βοδινού και ψήνετε το κρέας σας, με ξεσκέπαστη τη γάστρα, στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι να πάρει βράση η σάλτσα ντομάτας.

Βγάζετε για λίγο το ταψί από το φούρνο, προσθέτετε τα ρεβίθια και ζεστό νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει, τα πασπαλίζετε με το κύμινο και λίγο ακόμα αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά. Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς το κρέας και τα ρεβίθια.

Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά το κρέας και τα ρεβίθια και να “δέσει” η σάλτσα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύετε περιστασιακά για μην “αρπάξει” η επιφάνεια του φαγητού και να ελέγξετε αν απαιτείται να προσθέσετε επιπλέον ζεστό νερό για να μην “στεγνώσει”. Το σερβίρετε ζεστό με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#photo
#αλάτι
#βαθμούς
#ελαιόλαδο
#ζάχαρη
#θερμοκρασία
#καλοκαίρι
#κρέας
#κρεμμύδι
#μοσχάρι
#νερό
#νησί
#πιάτο
#ρεβίθια
#σάλτσα
#σκόρδο
#στο φούρνο
#συνταγή
#τυρί
#φέτα