share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Μηνιγγίτιδα Β στα παιδιά: Τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μηνιγγίτιδα Β στα παιδιά: Τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας με τελευταίο έναν μαθητή δημοτικού στη Σκύρο που διαγνώστηκε με τη νόσο πριν από περίπου 2 εβδομάδες. Δυστυχώς, η λίστα συνεχώς μεγαλώνει και τα θύματα αυξάνονται αφού η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως στην περίπτωση ενός βρέφους στην Κρήτη που έχασε τη ζωή του από μηνιγγίτιδα Β τον περασμένο Ιούνιο.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αρκούν για να μας προβληματίσουν. Σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα της νόσου, η οποία εξελίσσεται ραγδαία μόλις μέσα σε 24 ώρες, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωσή μας αλλά και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τους φίλους τους, τους συμμαθητές τους έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Ακόμα, όμως και στην περίπτωση που η νόσος δεν οδηγήσει στον θάνατο, είναι άδικο για ένα παιδί να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό και η ζωή του ν’ αλλάξει για πάντα.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β και πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για σοβαρή φλεγμονή των μηνίγγων, φλεγμονή δηλαδή στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο που προσβάλλει κυρίως βρέφη, νήπια και εφήβους. Το ανησυχητικό είναι ότι η μετάδοσή της γίνεται πολύ εύκολα μέσω σταγονιδίων και σάλιου, όπως και στη περίπτωση της γρίπης. Ακόμα και “αθώες» καθημερινές κινήσεις που δεν φανταζόμαστε πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα μπορεί να ευθύνονται για τη μετάδοση της νόσου.

Εξαιρετικά επικίνδυνοι οι επόμενοι μήνες

Ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την έκθεση των παιδιών σε αμέτρητους ιούς και βακτήρια, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού η μετάδοση της νόσου διευκολύνεται. Το φθινόπωρο, εξάλλου, παρατηρείται αύξηση των ασθενειών και των λοιμώξεων που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και ο συγχρωτισμός των παιδιών στις σχολικές τάξεις σίγουρα δεν βοηθάει στη μείωση των κρουσμάτων.

Τα συμπτώματα της ύπουλης νόσου

Ενώ η μετάδοση της νόσου γίνεται πολύ εύκολα, η διάγνωσή της είναι αρκετά δύσκολη γιατί τα συμπτώματά της θυμίζουν συμπτώματα γρίπης με αποτέλεσμα οι γονείς να μην μπορούν να καταλάβουν την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Μέχρι τις πρώτες 8 ώρες εκδήλωσης της νόσου, τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

– απώλεια όρεξης

– πυρετός

– ναυτία

-πόνος στις αρθρώσεις

Διαφήμιση

-ευερεθιστότητα

-υπνηλία

Αργότερα, το παιδί μπορεί επίσης να εμφανίσει:

– εξάνθημα

– φωτοφοβία

– αυχενική δυσκαμψία

– κρύα άκρα

Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς για το εμβόλιο

Το εμβόλιο είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης και εξασφάλισης ότι δεν θα απειληθεί η ζωή των παιδιών μας. Ωστόσο, υπάρχει μία σύγχυση γύρω από το θέμα του εμβολιασμού. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν αρκετοί γονείς είναι ότι το λεγόμενο “τετραπλό εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας» προστατεύει τα παιδιά από τους τύπους A,C,W και W, όχι όμως από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα στη νόσο. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού από την προηγούμενη χρονιά και προς το παρόν, παρέχεται δωρεάν στα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών κρίνεται επιτακτική, αφού τα περισσότερα κρούσματα της νόσου καταγράφονται σε βρέφη μέχρι 1 έτους και σε παιδιά μέχρι 5 χρονών. Αυτό που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι πως, ακόμα κι αν τα μικρά μας δεν έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά ή άτομα που νοσούν, ο κίνδυνος παραμένει: ένας στους δέκα ενήλικες έχει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β χωρίς να το γνωρίζει, δηλαδή χωρίς να παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα κι έτσι είναι εξίσου πιθανό να το μεταδώσει. Αφού πλέον υπάρχει διαθέσιμο το όπλο κατά της μηνιγγίτιδας, αξίζει να ρισκάρουμε την υγεία και –ακόμα χειρότερα- τη ζωή των παιδιών μας;

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr

Διαφήμιση

logo